Kuipers niet meer in actie bij EK voetbal

© ANP

Voor scheidsrechter Björn Kuipers en zijn teamleden zit het EK voetbal in Frankrijk erop. Hij kreeg maandag van de UEFA te horen dat hij naar huis mag. Zondag leidde Kuipers met zijn vaste assistenten nog de EK-kwartfinale tussen Frankrijk en IJsland (5-2). In dat duel verzuimde hij de IJslanders bij een achterstand van 5-1 een strafschop te geven na een handsbal.

rvandenbooren

Team Kuipers, met Sander van Roekel en Erwin Zeinstra als vertrouwde vlaggenisten, kwam eerder bij het EK in actie bij de groepsduels Duitsland - Polen en Kroatië - Spanje. Na de tweede wedstrijd kreeg Kuipers de eerste kritiek te verduren. Scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina van de UEFA gaf hem in het openbaar zelfs een standje.

De Nederlandse arbiter verzuimde een gemiste strafschop van Spanje opnieuw te laten nemen, hoewel de Kroatische doelman Danijel Subasic op het moment dat hij de bal keerde ruim een meter voor zijn lijn stond. ,,Dat is een fout, maar die gebeuren helaas", zei de Italiaanse oud-scheidsrechter onomwonden.

Kuipers fungeerde op het EK tevens als vierde man bij de duels Frankrijk - Roemenië en Duitsland - Slowakije. De supermarkteigenaar uit Oldenzaal reageerde een tikje aangeslagen op het besluit van de UEFA om hem verder bij het EK niet meer in te zetten. ,,Dit is balen. We hadden het doel om de finale te leiden, en dat is helaas niet gelukt. De trots over onze prestaties op dit EK komt misschien op een later moment. Nu overheerst vooral de teleurstelling'', gaf Kuipers toe.

De Zweed Jonas Eriksson leidt woensdag in Lyon het duel tussen Portugal en Wales in de halve finales van het EK. De Italiaan Nicola Rizzoli is aangesteld voor de kraker tussen Duitsland en Frankrijk, donderdag in Marseille.