Transfer Musa levert VVV miljoenen op

© ANP

Het financieel geplaagde VVV kan miljoenen tegemoet zien nu oud-speler Ahmed Musa voor rond de 20 miljoen euro wisselt van CSKA Moskou naar Leicester City.

Peter Leijsten

De exacte financiële injectie voor VVV hangt niet alleen af van de oorspronkelijke deal tussen VVV en CSKA maar ook van de definitieve verkoopvoorwaarden tussen de Russische en de Engelse landskampioen.

Musa-dealBij de onderhandelingen met CSKA over een tussentijdse overgang van zijn sterspeler Ahmed Musa onderhandelde Hai Berden in december 2011 ook over een doorverkooppercentage bij een eventuele volgende transfer van de Nigeriaanse aanvaller. Eerder al onderhandelde de VVV-voorzitter gelijksoortige voorwaarden eruit bij de verkoop van Nordin Amrabat naar PSV in 2008, en Keisuke Honda naar - eveneens - CSKA in 2010. Het heeft even geduurd, maar ook nu gaat Berden, ruim vier jaar later, de vruchten plukken van de Musa-deal.

De vraag die in Venlo nu op ieders lippen brandt: hoeveel geld mag VVV-penningmeester Roel Wienen begroeten op de bankrekening? Welnu, VVV deelt straks mee in de overwaarde van de kale verkoopprijs van CSKA aan Leicester. In het gunstigste geval voor VVV rolt er dan ook een transfer uit waarbij CSKA en Leicester een vast bedrag overeenkomen.

20 miljoenIn januari 2012 verkocht VVV Musa aan CSKA voor om en nabij zes miljoen euro. Nu maakt de speler voor twintig miljoen de overgang naar de Premier League. In hoeverre de Venlose club er financieel beter van wordt, hangt ook samen met de duur van de overeenkomst die de speler met Leicester City zal sluiten. Bij een driejarige overeenkomst wordt derhalve een bedrag in drie jaar overgemaakt.

Komt dit bedrag volledig ten bate van VVV, dat bij een miljoeneninjectie de zon weer ziet schijnen aan de horizon? Nee. Het kan ook zo zijn dat de landskampioenen van Engeland en Rusland een lagere basistransfersom met ingebouwde bonusbetalingen overeenkomen. Bij ‘bonusbetalingen’ naar aanleiding van behaalde doelen (bijvoorbeeld 20 basisplekken, of tien assists) deelt VVV naar verluidt niet mee.

InvesteerdersDan naar de belangrijkste component: de precieze hoogte van het doorverkooppercentage in de afspraak tussen VVV en CSKA. Daarover doet de club geen uitspraken, maar volgens ingewijden ligt dat ergens tussen de vijftien en twintig procent. Dat zou betekenen dat men in Venlo bij een kaal transferbedrag van 20 miljoen euro al gauw tussen de 4 en 5 miljoen op de begroting zou kunnen beschrijven. Bij dure buitenlandse spelers werkt VVV echter met investeerders, preses Hai Berden voorop, en die investeerders komen uiteraard eerst in aanmerking om te delen in de winst.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee