ANWB waarschuwt voor downloaden op vakantie

© ANP

Let op je downloadgedrag als je op vakantie gaat. De ANWB waarschuwt voor torenhoge boetes wanneer vakantiegangers illegaal downloaden op hun vakantiebestemming, vooral in Duitsland.

Navin Bhagwat/AD

De organisatie laat in een persbericht weten dat zij van haar leden heeft gehoord dat het downloadverbod in Duitsland strikt wordt gehandhaafd. BovenopVolgens Tim Kuik van Stichting Brein zitten Duitse advocaten er inderdaad bovenop. ,,Er wordt goed in de gaten gehouden wie er illegaal aan het downloaden is. Advocaten sturen dan schikkingsvoorstellen naar degene op wiens naam het internetabonnement staat. Qua bedrag kan dat variëren van 600 tot 1500 euro per aflevering of liedje. Maar dat is nog altijd veel minder dan wanneer de zaak voor de rechter komt." VakantiegangersOok als je alleen maar op vakantie bent, kan je nog de kans lopen om bekeurd te worden. Als je volgens de ANWB de wifi van het hotel, een vakantiehuis of camping hebt gebruikt bij het downloaden, dan kan de eigenaar daarvan besluiten je persoonsgegevens door te geven. Julian Huijbregts van technologiewebsite Tweakers zegt dat het internet van Duitse hotels inderdaad zo is ingericht dat ze precies kunnen zien wie er aan het downloaden is. Hoteleigenaars hebben daar meerdere mogelijkheden voor, zoals het gebruiken van loginsystemen of speciale software. Zo kunnen ze regelbrekers achterhalen. Als het hotel zijn algemene voorwaarden heeft dichtgetimmerd, dan kan de boete worden verhaald op de hotelgast. Andere landenDe ANWB waarschuwt ook voor downloadboetes in andere landen. ,,Uit andere landen zijn nog geen vergelijkbare signalen ontvangen. Maar illegaal downloaden is daar ook verboden en de vakantieganger weet nooit wanneer er tot handhaving wordt overgegaan". Kuik wijst ook op de gevaren van downloaden buiten de EU. ,,In landen zoals Amerika waar het niet gaat om de schade die de eigenaar van de film of muziek heeft geleden, maar echt om het bestraffen van het downloaden, zijn de boetes veel hoger. Dan moet je denken aan boetes vanaf 100.000 dollar."NederlandIn Nederland zijn er ook plannen om het downloadverbod strenger te handhaven. Stichting Brein maakte vorig jaar bekend achter gebruikers van illegale downloadsoftware aan te gaan. Kuik zegt dat er momenteel ook andere partijen zijn die van plan zijn om achter de Nederlandse downloaders aan te gaan. Zij zouden dan ook schikkingsvoorstellen versturen, maar met lagere bedragen dan in andere landen gebruikelijk is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee