Belgen kenden Abdeslam niet als jihadist

Salah Abdeslam zit in de gevangenis van Fleury-Mérogis,

Salah Abdeslam zit in de gevangenis van Fleury-Mérogis,© EPA

Terrorist Salah Abdeslam was in België vooral bekend als crimineel. Over radicalisering van het vermoedelijk enige overlevende lid van de groep achter de aanslagen in Parijs vorig jaar, had de Belgische veiligheidsdienst weinig informatie.

ANP

Dat zeggen de Belgen maandag als reactie op het Franse verwijt dat de man kon ontsnappen omdat hij niet als jihadist stond gemeld.

Volgens de Belgen werd Abdeslam in maart 2015 geregistreerd als ‘kandidaat-Syriëstrijder’. Zo kwam hij ook in het Schengen Informatie Systeem (SIS). Die wordt volgens België echter vooral door de politie geraadpleegd. ,,De veiligheidsdiensten hanteren andere informatiekanalen."

De Franse politie hield Abdeslam na de aanslagen bij de grens aan, maar moest hem bij gebrek aan informatie laten gaan. Abdeslam werd pas in maart in Brussel opgepakt. Hij is aan Frankrijk uitgeleverd.

De Franse parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen presenteert dinsdag haar bevindingen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee