Aboutaleb wil online referendum

© ANP

Rotterdammers krijgen dit jaar mogelijk de primeur van stemmen via internet. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil dat de inwoners zich in een elektronisch referendum kunnen uitspreken over een plan om 20.000 sociale huurwoningen te slopen. Hij heeft dat maandag aan de raad laten weten.

ANP

Het raadgevend referendum moet op woensdag 30 november plaatsvinden. Stemmers kunnen dan met hun DigiD inloggen op een gemeentelijke website. ,,Een veilige digitale omgeving wordt ontwikkeld die zo is ontworpen dat het stemgeheim is gewaarborgd en de data zijn versleuteld'', aldus Aboutaleb.

Minder kostbaarDigitaal stemmen is volgens hem minder kostbaar dan het inrichten van stembureaus. Voor wie niet beschikt over 'digitale hulpmiddelen' komen er enkele stemhokjes verdeeld over de stad.

De Rotterdamse raad bespreekt het voorstel donderdag. Het is een initiatief van het Actiecomité Woonreferendum dat zich keert tegen de gemeentelijke WoonVisie Rotterdam 2030. Het comité heeft eerder voldoende handtekeningen opgehaald voor een volksraadpleging.

Verhoogd risicoEerder blokkeerde de Tweede Kamer een proef met elektronisch stemmen over gemeentelijke herindeling omdat sprake zou zijn van een verhoogd risico.,,Online stemmen is volgens de Kieswet niet toegestaan, bij een landelijk referendum moeten we naar de stembus'', zegt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden in een reactie.

"Ik vermoed echter dat dit lokale referendum onder de Wet Raadgevend Referendum valt. Dan mag het wel, mits er ook mogelijkheden zijn om niet-digitaal te stemmen. Iedereen moet immers zijn mening kunnen geven, ook mensen zonder internet.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee