Eis: 4 keer 18 jaar cel voor moord

© AD

De vier mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Gintas Macionis op 22 februari 2014 moeten achttien jaar de cel in. Dat heeft officier van justitie Eveline Smale maandag geëist.

AD

Smale eiste tegen zowel de twee schutters als tegen de twee regelaars dezelfde straf. Volgens de officier zijn ze allemaal in onmisbare schakel geweest in het plan om de wietcrimineel van het leven te beroven. Die moest dood, volgens justitie, vanwege ruzie met de Bergse wietcrimineel Miloud B., al is er nooit bewijs gevonden voor de opdracht.

Macionis werd doodgeschoten op de oprit van zijn woning aan de Groenendries in Huijbergen. Het Openbaar Ministerie schetste tijdens het requisitoir maandag in een uitgebreide film hoe minutieus de moord is voorbereid.

Er zijn al vanaf 11 februari verschillende verkenningsritten uitgevoerd en eigenlijk zou Macionis een dag eerder al zijn vermoord, als hij die dag was thuisgekomen. De twee Bosnische hitmen stonden toen namelijk al gewapend te wachten bij de woning.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee