Cavendish sprint naar zege na fotofinish

© ProShots

Mark Cavendish heeft maandag de lange en trage derde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Brit was na 223,5 kilometer koers naar Angers de snelste in een massasprint en klopte André Greipel net.

ANP

De Duitser claimde de zege maar de finishfoto wees de sprinter van Dimension Data aan als winnaar. Cavendish schreef zaterdag ook al de eerste etappe op zijn naam. Wereldkampioen Peter Sagan eindigde de rit als vierde en blijft de leider in het algemeen klassement. De Slowaak start dinsdag wederom in de gele trui.

LangzaamHet peloton nam maandag de tijd en arriveerde twintig minuten later dan het langzaamste schema in Angers. Na de aanval van de Fransman Fonseca in de eerste kilometer van de rit duurde het 135 kilometer tot de race op gang kwam. Fonseca hoefde niet tot het uiterste te gaan om meer dan 11 minuten voorsprong op te bouwen.

De koploper uit de kleine onbekende Franse ploeg Fortuneo-Vital Concept hoefde pas aan te zetten toen hij gezelschap kreeg van zijn 37-jarige landgenoot Thomas Voeckler. Ook voor het peloton was dat het sein om het tempo op te voeren.

ControleDe voorsprong van de twee vluchters werd teruggebracht tot minder dan een minuut waarna de snelheid weer wegzakte en de ploegen van de sprinters en de klassementsrijders de koers controleerden. Op 8 kilometer van het eind maakte het peloton een eind aan de Franse ontsnapping.

In de straten van Angers maakten Cavendish en Greipel er een spannende strijd van. Pas enkele minuten na de finish werd de Brit officieel uitgeroepen als ritwinnaar. De sprinttrein van LottoNL-Jumbo probeerde Dylan Groenewegen door de finale te loodsen maar dat lukte wederom niet goed. Groenewegen werd tiende.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee