'Abdeslam speelde grote rol bij aanslagen'

© EPA

Salah Abdeslam heeft een veel grotere rol gespeeld bij de aanslagen in Parijs en Brussel dan hij heeft doen voorkomen. Die bewering komt van Mohamed Abrini, de zogenoemde 'terrorist met het hoedje', die bekend werd van de foto voor de aanslag op de luchthaven bij Zaventem.

ANP/BELGA

VTM Nieuws, een Belgische commerciële televisiezender, heeft de verslagen van de verhoren van Abrini na diens arrestatie naar eigen zeggen kunnen inzien. ,,Wat ik weet over Salah, is dat hij op enkelen na alle mensen is gaan ophalen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs en die uit Syrië kwamen." Abdeslam, zo meldt VTM, speelde volgens Abrini een heel grote rol bij de voorbereidingen.

Schuiladressen,,Ik weet dat Salah die mensen ging ophalen en ze afzette op schuiladressen. Ik weet dat, want ik heb met hen geslapen in een appartement. Dan verneem je veel", zo heeft de terrorist verklaard. Mohamed Abrini werd twee dagen voor de aanslagen in Parijs met Abdeslam gefilmd bij een tankstation op de snelweg richting Franse hoofdstad. Hij bestuurde de Renault Clio die twee dagen later bij de aanslagen werd gebruikt. Hij werd 8 april opgepakt.

Een Franse parlementaire commissie heeft vastgesteld dat de Belgische inlichtingendiensten hebben verzuimd Frankrijk door te geven dat Abdeslam, het enige overlevende vermoedelijke lid van de terreurcel achter de aanslagen in Parijs november vorig jaar, was geradicaliseerd.

CrimineelDe Franse politie hield Abdeslam enkele uren na de aanslagen bij de Belgische grens staande, maar was niet op de hoogte van zijn jihadistische overtuigingen en activiteiten. Ze liet hem daarom weer gaan. Abdeslam was in België vooral bekend als crimineel. Over zijn radicalisering had de Belgische veiligheidsdienst weinig informatie, zo zeiden de Belgen in een reactie op het Franse verwijt.

Abdeslam dook onder in Brussel en werd pas in maart opgepakt. De Franse politie hield hem staande omdat België in het Schengen-informatiesysteem slechts had opgenomen dat hij een strafblad had. Volgens de commissie valt de Franse politie derhalve niets te verwijten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee