Arts Rode Duivels: vermoeidheid eiste tol

© HBVL

Hoewel velen met de beschuldigende vinger wijzen naar bondscoach Marc Wilmots, heeft de uitschakeling van de Rode Duivels bij het EK voetbal ook (deels) een medische verklaring. Dat zegt ploegarts Kris Van Crombrugge in de Artsenkrant. Onder meer Kevin De Bruyne was niet in orde: “Hij haalde nooit zijn topniveau.”

HBVL

Kris Van Crombrugge is een orthopedisch chirurg en ploegarts van de Rode Duivels. Nog voor de start van het EK liet guh al een ballonnetje op: “Ongelooflijk hoeveel spelers in de selectie na een slopend seizoen bij hun club met lichte blessures bij de Rode Duivels kwamen aansluiten.” Andere spelers waren extreem vermoeid en moesten bijgetankt worden met sport- en recuppreparaten evenals dagelijks supplementen. “Het zal knokken worden op het EK om te surviven”, klonk het waarschuwend.

Slopend seizoenEn Van Crombrugge kreeg gelijk: “De spelers hadden een slopend seizoen achter de rug en waren erg vermoeid”, zegt de arts. “Vele van onze spelers komen uit in de Premier League en daar krijgen ze zelfs geen winterrust. Zie ook een van de favorieten op het EK, Engeland, waarvan de meeste spelers in de Premier League spelen. Zij hebben een nog vroegere (br)exit gekend.”

“Mentaal hebben onze spelers zich nog opgeladen, maar fysiek eiste de vermoeidheid haar tol", zegt Van Crombrugge. "Dagelijks kregen ze de nodige supplementen: vitamine D, Fe, probiotica, Beta-Alanine... Tijdens de voorbereiding moesten tal van spelers onder de scanner. Op bepaald moment waren ze verspreid over het hele land: in Genk , Antwerpen, Mechelen, Knokke, Brugge. Zowat de helft van het team zat in de aanloop naar het tornooi met blessures opgezadeld, zodat we individuele trainingen moesten geven.”

ZorgenkindKevin De Bruyne bleek het grootste zorgenkind want hij leek een schim van zichzelf. “We dachten dat hij zich ziek voelde”, aldus Van Crombrugge. “Hij ging niet vooruit tijdens de voorbereidende trainingen en wedstrijden. We hebben zijn waarden onderzocht, dat viel nog redelijk mee. Naarmate het toernooi vorderde werd hij wel elke wedstrijd beter, maar zijn klasse bleef achterwege. Hij haalde nooit zijn topniveau."