Klankbord van Santana

Etienne Houben in zijn privémuseum, omringd door rekken vol  Santana-memorabilia.

Etienne Houben in zijn privémuseum, omringd door rekken vol Santana-memorabilia. © Bas Quaedvlieg

In Weert vindt dit weekeinde Bospop plaats met een recordaantal toeschouwers. Zaterdag worden 20.000 mensen verwacht, zondag 22.500. Santana’s grootste fan in Nederland, Etienne Houben over zijn relatie met de gitarist.

Ruud Maas en Peter van de Berg

Hij is zonder twijfel de grootste fan van Santana in Nederland. Etienne Houben (53) uit Hoensbroek volgt de meester van de latin-rock al tientallen jaren. En ze hebben elkaar al bijna evenzoveel keer ontmoet. Een bewonderaar die uitgroeit tot klankbord van de Mexicaanse gitaargod.

Op tafel in de keuken ligt het album Festivál. Etienne Houben heeft er in blokletters met potlood zijn naam opgeschreven plus de datum 25-7-77. Het is de eerste langspeler van Carlos Santana die hij bijna veertig jaar geleden van zijn zakgeld kocht. Een kleinood met voor hem onvervangbare waarde. „Trots was ik op die plaat! Ik nam Festivál mee naar feestjes. De naam liet niets aan duidelijkheid over. Die is van mij! Ik kende de muziek van Santana al langer door mijn oudere broer Guus. Hij had Abraxas met de wereldhits Samba pa ti en Black magic woman. Als ik ook maar even de kans kreeg draaide ik die liedjes. Het opzwepende ritme, zijn onovertroffen gitaargeluid en de combinatie met het Hammondorgel. Ik was meteen helemaal verkocht.”

Bevlogen fan

We luisteren naar een bevlogen fan die zijn bewondering voor de in Mexico geboren muzikant niet onder stoelen of banken steekt. Maar Etienne Houben is geen alledaagse liefhebber van Santana. Hij onderhoudt een meer dan opvallende relatie met de inmiddels 69-jarige gitaarvirtuoos. Ongeveer honderdvijftig keer heeft hij Carlos Santana wereldwijd al zien optreden. Van Londen tot Parijs en van New York tot Las Vegas. Maar hij heeft hem ook al tientallen malen persoonlijk ontmoet. Sterker nog, hij fungeert zelfs als klankbord voor de muzikant die hem al regelmatig nieuw repertoire heeft laten horen.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Bekijk hieronder enkele video's van Carlos Santana

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee