Nederlandse militairen dood bij oefening Mali

Print
Nederlandse militairen dood bij oefening Mali

Foto: ANP

Twee Nederlandse blauwhelmen zijn woensdag bij een mortierschietoefening in Mali om het leven gekomen. Een derde Nederlandse militair raakte zwaargewond.

 

De omgekomen militairen zijn de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld, aldus het ministerie van Defensie. Beiden zijn afkomstig van de mortiergroep van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade in Assen. De zwaargewonde militair is een collega van dezelfde eenheid. Hij is inmiddels geopereerd in een militair hospitaal in Kidal.

Het ongeluk gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao. Daar is de Nederlandse hoofdmacht gestationeerd voor deelname aan de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma).

,,Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden'', zei premier Mark Rutte. ,,In ons hart en onze gedachten zijn wij nu bij de families en vrienden van de overledenen. Voor hen is de klap het zwaarst. Heel Nederland leeft intens mee. Ook met de militair bij dit ongeluk zwaargewond is geraakt."

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert liet weten dat de omgekomen militairen in Mali voor een betere wereld streden. ,,Zij verdienen ons grootste respect. Ook gaan mijn gedachten uit naar de militair die zwaargewond is geraakt." Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet weten ,,zeer aangeslagen te zijn''.

In maart vorig jaar kwamen bij een crash met een Apache-helikopter twee Nederlandse piloten om het leven. Dat gebeurde ook tijdens een oefening.

Condoleances

Een paar uur na de bekendmaking van het overlijden van de twee Nederlandse militairen in Mali waren al zo'n 3000 condoleances binnengekomen bij Defensie. Het ministerie heeft woensdagavond op internet een condoleanceregister geopend. ,,Triest nieuws. Twee mannen voor de vrede gesneuveld. Sterkte voor de nabestaande'', is een van de reacties op het overlijden van de twee leden van VN-missie Minusma. ,,Rust in vrede broeders'', schrijft een ander. Ook minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp betuigen hun medeleven. Na sluiting van het register worden de condoleances aan de nabestaanden overhandigd.

Nederland met 400 blauwhelmen actief in Mali

De Verenigde Naties zijn in Mali met 6000 man actief sinds juli 2013, voornamelijk met het doel de nasleep van een militaire staatsgreep en oprukkende moslimextremisten en opstandige Toearegs te bestrijden. Deze nomadengroep telt in Mali naar schatting 850.000 mensen. Ze kwamen in 2012 gewapend in opstand tegen het regiem in de hoofdstad Bamako, veroverden delen in het noorden van het land en plegen geregeld bloedige aanslagen.

Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan de VN-missie MINUSMA in Mali. Het gaat om ongeveer vierhonderd militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-helikopters voor transportdoeleinden. De Nederlandse missie loopt eind dit jaar af. De Nederlanders werken met inlichtingen en worden beschouwd als de 'oren en ogen' van de vredesmacht. Civiele deskundigen helpen verder de Malinese politie. De Veiligheidsraad van de VN heeft juist vorige week besloten 2500 extra blauwhelmen toe te voegen aan de vredesmacht in Mali.

De VN willen de strijdmacht in het Afrikaanse land meer ,,proactief en krachtig laten optreden" om de stabiliteit in het land te verbeteren. Het is niet bekend of Nederlanders van deze nieuwe groep deel zullen uitmaken. Mali telt ruim vijftien miljoen inwoners en is een van de armste landen ter wereld. Het ligt ten zuiden van de Sahara.

Rutte geschokt door dood militairen

Premier Mark Rutte is geschokt door de dood woensdag van twee Nederlandse militairen in Mali. ,,Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden. Het is intens verdrietig en nauwelijks te bevatten. In ons hart en onze gedachten zijn wij nu bij de families en vrienden van de overledenen. Voor hen is de klap het zwaarst. Heel Nederland leeft intens mee. Ook met de militair bij dit ongeluk zwaargewond is geraakt."

Een overzicht van Nederlandse doden bij militaire missies in de afgelopen 65 jaar:

Korea: 1950-1955; VN-operatie, vredesafdwinging; 123 Nederlandse doden.

Libanon: 1979-1985; Unifil, vredeshandhaving; negen doden.

Sinaï: 1982-1995; MFO, waarneming, vredeshandhaving; een dode.

Cambodja: Unamic/Untac, 1992-1993, mijnenruiming, vredeshandhaving; twee doden.

Voormalig Joegoslavië: Unprofor, IFOR, SFOR, EUPM, EUFOR, 1992 - heden, vredesbewaring, veertien doden.

Kosovo: KFOR, 1999-2000, vredesafdwinging, vredeshandhaving; een dode.

Ethiopië, Eritrea en Djibouti: Unmee, 2000-2001, vredeshandhaving; een dode.

Irak: 2003-2004: Internationale stabilisatiemacht SFIR voor de wederopbouw van Irak; twee doden.

Afghanistan (Uruzgan): 2002-2010; ISAF, internationale veiligheidsmacht voor stabilisatie en wederopbouw van het land, 25 doden, waaronder een zelfmoord en een natuurlijke dood.

Mali: mei 2014 - heden; VN-missie Minusma voor veiligheid en stabiliteit in Mali: twee doden door helikoptercrash in maart 2015, twee doden in juli 2016 door een explosie bij een oefening.