Huizenverkoop bereikt record

© ANP

De woningverkoop zit nog altijd in de lift. Makelaars verkochten nooit eerder zoveel huizen in één kwartaal. Maar het aanbod sluit steeds minder aan bij de vraag. Dat concludeert makelaars- en taxateursvereniging NVM uit de nieuwste cijfers van de afgelopen drie maanden.

ANP

Bij NVM-makelaars verwisselden in het tweede kwartaal 42.819 koopwoningen van eigenaar. Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar eerder. In de laatste vier kwartalen werden meer dan 153.000 woningen verkocht.De prijzen stegen in de periode april tot en met juni met 5,6 procent op jaarbasis. Daarmee stegen de prijzen voor het tiende kwartaal op rij. Voor een koopwoning moet gemiddeld nog 7 procent minder worden betaald dan vóór de crisis, maar de prijzen liggen wel al weer 14 procent boven het dieptepunt.Het zijn volgens de NVM vooral de lage rente en de daaruit volgende lage hypotheeklasten die het gunstig maken om nu een woning te kopen. ,,Laten we hopen dat de huidige lage hypotheekrente geen aanleiding geeft om de woonlasten van woningbezitters op te schroeven met allerlei gemeentelijke heffingen en belastingen, zoals OZB en nutsvoorzieningen", zegt NVM-voorzitter Jaarsma. ,,Ook gunstig voor de woningmarkt is het groeiende consumentenvertrouwen." AmperDe looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 90 dagen, 21 dagen minder dan een jaar geleden. Bijna 13 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. In de regio Amsterdam geldt dat voor meer dan de helft van de woningen.Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af. Het aantal woningen dat te koop staat is 21% minder dan een jaar geleden. Een potentiële koper kon in het tweede kwartaal van dit jaar kiezen uit amper acht woningen. Het vorige kwartaal had een consument nog keuze uit 10 woningen. ZorgelijkJaarsma spreekt tegelijkertijd van een groeiende kloof op de woningmarkt, onder meer door de grote verschillen tussen regio's die het goed doen en regio's die achterblijven. ,,Ook het aanbod - koop én huur - is niet toegerust om tegemoet te komen aan ieders woonwensen. Vooral de starters krijgen in toenemende mate problemen om aan een betaalbare koopwoning te komen. Dat is zorgelijk."De NVM heeft zijn verkoopverwachtingen voor het hele jaar naar boven bijgesteld. Eerder werd gerekend op een stijging van 8 tot 10 procent van de woningverkopen ten opzichte van 2015, maar de makelaars rekenen nu op een stijging van 10 tot 15 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee