Actiegroep Efteling-rel: 'Geen ludieke actie'

© ANP

Een rel, ludieke actie of relevante discussie? Het verwijt van ActiegroepSOS dat de attracties van de Efteling racistisch zijn levert een hoop rumoer op. Is dit het volgende hoofdstuk in de hoog opgelopen Zwarte Piet-discussie? En wat volgt? Het zijn vragen die veel mensen hebben maar de allergrootste vraag blijft: wie zitten hier achter?

AD

De boodschap is inmiddels wel helder. De actiegroep wil dat de Efteling met de attracties Carnaval Festival en Monsieur Cannibale stopt. Ze vinden de stereotyperingen van Afrikaanse kannibalen en bosjesmannen kwetsend. ,,Ze willen niet praten met de media", aldus de Efteling. Maar ook het pretpark zelf moet toegeven nog niemand echt gesproken te hebben. ,,We weten niet wie erachter zit. Ze communiceren via de mail met ons", aldus een woordvoerder die laat weten dat de mail ondertekend wordt met 'Actiegroep Stop Oppressive Stereotypes', geen namen dus. En ook het mailadres van de actiegroep geeft niets weg. De groep bestaat dus voorlopig alleen nog online. Eerst op Facebook, een paar dagen later ook op Twitter. Wel hebben ze freelancer Kevin Roberson aangewezen om het woord te doen. Hij studeerde journalistiek aan de Universiteit van Minnesota en woont in Utrecht. Hij kent de mensen achter actiegroepSOS. Voor zijn werk is hij vaker bij debatten, protesten of bijeenkomsten rondom dit soort discussies. ,,Daar ben ik deze mensen al eerder tegengekomen." Mainstream mediaMaar toestemming om hun identiteit te onthullen, heeft hij niet. ,,Ze wantrouwen de media." En dan met name de 'mainstream media'. Net als Kevin zelf die via zijn eigen bedrijf: AV Medea aangeeft dat hij juist de verhalen vertelt die deze 'main stream media' nalaat. Een goede match dus, maar Kevin verzekert dat hij geen onderdeel is van de actiegroep. ,,Ik vertel alleen hun verhaal."Hij staat er wel achter en noemt de actie 'tamelijk briljant.' Een ludieke actie is het niet, verzekert Roberson. ,,Het zijn echte activisten met een oprecht protest." ActiegroepSOS zou geleid worden door vier mensen die al eerder betrokken zijn geweest bij protesten als het Zwarte Pietendebat. Maar meer laat de freelancer er niet over los. Posten bij de ingang van de Efteling dan maar? Want het gesprek gaat er komen als we Roberson mogen geloven. ,,Ze willen gaan voor een diplomatieke oplossing."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee