Rieu trekt fans uit 78 landen naar Vrijthof

© Youtube

© ANP

thumbnail:
thumbnail:

André Rieu neemt vanaf vrijdag met zijn befaamde orkest weer bezit van het Vrijthof. Aan de vooravond van de concertreeks in zijn eigen stad meer achtergronden over de Stehgeiger in vijf vragen.

Jan Cuijpers

Hoe werd André Rieu een wereldartiest?
De in 1949 geboren Rieu studeert na afronding van het gymnasium aan de conservatoria in Maastricht en Luik, waar hij onder andere les krijgt de gerenommeerde violist Herman Krebbers. Na drie jaar conservatorium in Brussel studeert hij daar af met een Premier Prix, een eerste prijs.  Hij treedt als violist in dienst bij het Limburgs Symfonie Orkest, waarin hij elf jaar zal meespelen. In deze periode begint hij vragen te stellen bij de doodsernst van klassieke concerten met een muisstil publiek. Hij wil meer contact met de zaal. Hij wordt op verzoek van een vroegere studiegenoot ook  lid van het gelegenheidsensemble I Glissandi, dat hij uitbouwt tot het Maastrichts Salonorkest.

In 1987 richt hij het Johann Strauss Orkest op en sticht hij zijn eigen bedrijf André Rieu Productions. Sindsdien is het succes ongekend. Hoewel zijn doorbraak eigenlijk op puur toeval berust. Als er nog een track toegevoegd moet worden aan een reeds opgenomen cd wordt gekozen voor The Second Walz. De single met dat nummer wordt een groot succes in Nederland. De wereld leert de Stehgeiger kennen door een optreden in de rust van de halve finale van Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Bayern München in 1995. De rest is geschiedenis.


Op welke viool speelt André Rieu?
Rieu bespeelt een Stradivarius uit 1667. De Maastrichtse musicus is waarschijnlijk een van de weinige violisten ter wereld die zelf zijn instrument heeft betaald. Meestal krijgen topviolisten een Stradivarius in bruikleen van vermogende derden.


Uit hoeveel landen komen mensen naar de concerten in Maastricht?
In een ingezonden brief in de Limburgse kranten wist een trouwe Rieu-fan vorig jaar te melden dat de bezoekers aan de Vrijthofconcerten uit liefst 78 landen komen. Dezelfde kranten schrijven in een eigen verslag dat de Rieu-fans vanuit alle windstreken naar Maastricht afreizen. Niet raar als je weet dat Rieu Nederlands beste exportproduct is en hij de hele aardbol afreist om concerten te geven.


Heeft André Rieu ook eigen composities gemaakt?
Het is niet voor niets dat Rieu bekend is geworden als violist en dirigent. Zijn eigen composities hebben blijkbaar niet zoveel los gemaakt bij het grote publiek. Toch componeert hij al vanaf zijn jeugd . “Reeds als klein jongetje improviseerde ik mooie melodieën op viool en de piano.” Samen met broer Jean-Philippe componeerde hij bijvoorbeeld de wals La vie est belle, die in 2000  is verschenen op het album met dezelfde naam. Jean-Philippe verliet enkele jaren later het bedrijf van zijn broer om zich toe te leggen op het componeren van zijn eigen muziek.


Waar wil hij graag nog een keer optreden?
André Rieu is de man van het grootse gebaar, niet alleen in zijn shows. In een interview in de Limburgse kranten liet hij optekenen dat hij graag een keer op wil treden op de Noordpool. “Dit is geen grapje. Ik meen het echt”, verzekerde hij de verslaggever. Dat willen we nog geloven, maar zijn wens een concert op de maan te verzorgen nemen we met een flinke korrel zout.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee