Defensie stopt gebruik mortier na fataal ongeluk

Het gewraakte 60 mm mortier.

Het gewraakte 60 mm mortier. © Defensie

Het Nederlandse leger zal voorlopig geen gebruik meer maken van het type mortier waarmee woensdag in Mali een ongeluk is gebeurd. Daarbij kwamen twee militairen van de Luchtmobiele Brigade om het leven en een derde raakte ernstig gewond.

ANP

Dat maakte het ministerie van Defensie donderdag bekend. De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) pleitte er woensdag al voor om deze mortier voorlopig niet meer in te zetten.OpleidingDe draagbare 60 mm-mortieren worden alleen gebruikt voor opleiding en ter voorbereiding van missies, aldus het ministerie. Ook op uitzendingen worden ze gebruikt. Naast de Luchtmobiele Brigade beschikken ook mariniers en commando's over dit wapen. Het gaat om de van origine Franse Hotchkiss-Brandt-mortieren die eind jaren zeventig zijn omgebouwd.De marechaussee onderzoekt onder leiding van het Openbaar Ministerie de oorzaak van het ongeval. Een team onderzoekers vertrekt zo spoedig mogelijk naar het Afrikaanse land.DodenKorporaal Roggeveld en sergeant 1e klasse Hoving kwamen eerder deze week bij een schietoefening met een 60 mm mortiergranaat om het leven. De explosie verwondde ook een derde 23-jarige Nederlandse militair. Hij raakte zwaargewond en is, aldus Defensie, in een militair hospitaal in Kidal geopereerd. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. DeKamer stond vandaag in Den Haag stil bij de dood van de soldaten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee