Grapjassen haken in op Eftelingrel

Monsieur Cannibale.

Monsieur Cannibale.© Efteling

De Efteling en dan vooral haar volgens sommigen 'racistische' attracties Carnaval Festival en Monsieur Cannibale zijn het gesprek van de dag. Net als bij de pietendiscussie is er een kamp dat zich in de bezwaren kan vinden en een groep die niet het er niet mee eens is. Het tegenkamp neemt de rel echter niet al te serieus en steekt er vooral de draak mee.

AD

De Efteling werd door Facebook-groep Stop Oppressive Stereotypes (SOS) in een open brief beschuldigd van racisme. Het karakter Monsieur Cannibale (een Afrikaanse kannibaal met een lepel door zijn neusgaten) en de bosfiguurtjes in Carnival Festival zouden aanstootgevend zijn voor Aziatische en Afrikaanse bevolkingsgroepen. Veel twitteraars vragen zich af: welke attractie is de volgende om beschuldigd te worden van racisme? Zijn alle stiefmoeders net zo slecht als die van Sneeuwwitje? En representeert Holle Bolle Gijs alle dikke mensen? ,,Dat je afval gooit in de mond van een obesitas-patiënt vind ik nog schokkender'', twittert caberatier Jochem Myjer. Ook cartoonisten zien hun kans schoon om de beschuldiging van racisme te bagatelliseren.Baan zoekenHet enige serieuze tegengeluid komt van de PVV en VVD. Geert Wilders en Halbe Zijlstra zijn woest. Wie kritiek heeft op de 'racistische' attracties in de Efteling moet maar eens een baan gaan zoeken, vinden de politici.De Efteling heeft gezegd in gesprek te zullen gaan met de actiegroep, maar vindt het onnodig om een standpunt in te nemen. ,,De Efteling biedt een onbezorgd dagje uit voor iedereen, ongeacht bijvoorbeeld leeftijd, religie en politieke of seksuele voorkeur'', schrijft het attractiepark op Facebook.

Uitvergrotingen,,De Efteling mengt zich niet in politieke discussies.... Wij maken in de Efteling uitvergrotingen van karakters uit verhalen in ons park, we generaliseren niet, maar beelden alleen deze karakters uit. We zeggen ook niet dat alle stiefmoeders slecht zijn (Sneeuwwitje) of dat alle mensen met obesitas veel papier eten (Holle Bolle Gijs).''Actiegroep SOS laat weten niet met de Efteling te willen discussiëren over de vraag of de stereotyperingen racistisch zijn. Wel zeggen ze bereid te zijn om te praten over het verwijderen of aanpassen van de attracties. De anonieme groep zegt overigens op Facebook bedreigingen te hebben ontvangen. Deze berichten zijn verwijderd, omdat het laten staan volgens hen strafbaar is. ,,Wij zullen wel aangifte hiervan doen, de politie handelt het verder af.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee