'Hackers kunnen via smartwatch pincode achterhalen'

© AFP

Handbewegingen kunnen via een smartwatch nauwkeurig worden bijgehouden. Zo nauwkeurig, dat het mogelijk is om te achterhalen welke pincode je hebt ingetoetst.

AD

Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor hackers, concluderen wetenschappers van Binghamton University.De onderzoekers rustten twintig volwassenen uit met 'wearables' zoals smartwatches en volgden de groep elf maanden lang. Met een computeralgoritme slaagden de onderzoekers erin uit de handbewegingen van de proefpersonen hun pincodes en wachtwoorden af te leiden, als ze bijvoorbeeld geld pinden bij een automaat of een code intikten op een deurslot.DreigingIn 80 procent van de gevallen was de hack correct bij de eerste poging, en in méér dan 90 procent bij de derde poging. "Een reële dreiging", zo noemt professor Yan Wang van de universiteit van Binghamton de bevindingen van zijn team. Volgens Wang kunnen hackers zich via het kraken van smartwatches en fitness-armbanden relatief eenvoudig toegang verschaffen tot pinautomaten, elektronisch vergrendelde deuren en servers.Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Z24.nl. Op Z24.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee