Fotograaf De Limburger over kopstoot-foto

© Peter Schols

Tien jaar na de beruchte kopstoot van Zinédine Zidane is vrijdag De Limburger-fotograaf Peter Schols te gast bij het programma Studio France.

Schols was de enige fotograaf die de kopstoot van de Franse sterspeler op de gevoelige plaat wist vast te leggen. Lees hieronder een artikel over de fotograaf in De Limburger (10 februari 2007).

„Ik zag hem naar Matarazzi lopen”

Door Johan van de Beek

De vraag die, meestal in bedekte termen, aan World Press-winnaar Peter Schols werd gesteld was: „Is die eerste foto in de serie van negen een ‘lucky shot’? Een gelukstreffer dus?

Schols is de laatste om te ontkennen dat geluk een rol speelt, niet alleen in de fotografie maar in het hele leven. Maar de keuze om in de slotfase van de WK-finale niet, in tegenstelling tot bijna al zijn collega’s in het stadion, de bal te volgen maar Zidane was een bewuste. „Ik wilde iets speciaals doen met Zidane. Het was immers zijn laatste wedstrijd. Bovendien zie ik het als met Zidane. Het was immers zijn laatste wedstrijd. Bovendien zie ik het als mijn taak om ook te proberen een ander beeld te maken dan alle grote persbureaus toch al leveren. Daar kan ik toch weinig aan toevoegen.

Ik liet de wedstrijd even voor wat hij was en zag de Fransman richting Marco Matarazzi lopen. Dat gebeurde terwijl ik over mijn camera keek. Daarna ging het heel snel. Ik vermoedde wel dat Zidane iets ging doen, maar wat? Toen ik door de zoeker keek zette Zidane de kopstoot in en drukte ik af. Later heb ik wel eens gedacht, als ik eenduizendste eerder had gedrukt, had ik het moment van contact gehad. Maar de foto mocht er wezen.”

De foto en de prijs zijn eigenlijk de beloningen voor eigenzinnigheid. Een fotograaf die niet met de meute meeflitst maar iets totaal anders zoekt. En vindt. De foto van Schols vond de dag na de finale haar weg naar elfhonderd kranten nadat persbureau Reuters de rechten erop had gekocht van de GPD. De foto wordt in vakkringen als een echt document gezien, het allesoverheersend beeld van het WK 2006.

De Munstergelener is overigens goed in staat de foto van zijn leven’ te relativeren. Als er twee of drie collega’s waren geweest die wel de lange lens gericht zouden hebben gehad op Zidane, was hij nooit in aanmerking gekomen voor de World Press Photo. Het Moment was dan een gewoon moment geweest.

Dat hij iets bijzonders had gemaakt was hem direct na het incident duidelijk toen collega’s die naast hem zaten vroegen wat er gebeurd was. Ze hadden de opstootjes, de rode kaart en de aftocht. Maar niet de aanleiding. Schols zei: het was een kopstoot. Een kopstoot, vroegen de collega’s. Heb je die kopstoot dan gezien? Waarop Schols kon zeggen: ik heb hem niet alleen gezien maar ook gefotografeerd.

De uitzending met de fotograaf is vrijdag vanaf 21:40 uur te zien op NPO 1. Schols zou vrijdag ook zijn opwachting maken bij Tour du Limbourg, maar L1 trekt die invitatie in nu hij al eerder is te zien bij de NPO.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee