Europese beurzen sluiten met winst

© ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag stevig in de plus gesloten. Daarmee toonden de financiële markten wat herstel, na drie handelsdagen op rij met verliezen.

ANP

De AEX-index eindigde 1 procent hoger op 426,33 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 585,42 punten. De indices in Parijs en Londen dikten tot 1 procent aan. De beurs in Frankfurt noteerde een plus van 0,5 procent.

Beleggers verwerkten onder meer de notulen van de laatste vergadering van de Amerikaanse centrale bank. De Fed lijkt voorlopig heel voorzichtig te blijven ten aanzien van een verdere verhoging van de rente in de VS, zo viel daar uit op te maken. De centrale bankiers wachten op duidelijke bewijzen van kracht in de arbeidsmarkt en vrezen dat de brexit ook de Amerikaanse economie kan raken. In de markt lijkt de verwachting voor het tijdstip van de volgende rentestap al opgeschoven naar volgend jaar.

In Amsterdam waren onder meer aandelen van bedrijven die de afgelopen dagen flink kelderden, zoals banken en verzekeraars, in trek. Grootste stijger in de hoofdindex was Aegon, dat 4,1 procent opveerde. Ook ABN AMRO won veel, met een plus van 2,7 procent. Enige daler onder de AEX-fondsen was Altice, dat 0,8 procent verloor.

In Parijs trok Danone de aandacht. Het Franse concern neemt de Amerikaanse producent van biologische voedingsmiddelen WhiteWave Foods over voor 10 miljard dollar. Danone won daarop bijna 2 procent. De deal zette in Amsterdam de aan de MidKap genoteerde branchegenoot Wessanen (plus 4,9 procent) stevig in beweging. Analisten van ING gaven aan dat de kans groter is geworden dat Danone ook het Nederlandse biologische voedingsmiddelenbedrijf wil inlijven.

In Londen steeg afvaldienstverlener Shanks ruim 9 procent, na een principeakkoord over de overname van het Nederlandse afvalbedrijf Van Gansewinkel.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,3 procent naar 46,33 dollar per vat. Brent werd 2,4 procent goedkoper bij 47,63 dollar per vat. De euro was 1,1070 dollar waard, tegen 1,1083 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Zie ook: www.limburger.nl/beurs

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee