Conservenmakers vrezen tekort in supermarkt

© Fotolia

De Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie vreest een tekort aan conserven en diepvriesgroenten in de supermarkt. Door de enorme schade als gevolg van de overvloedige regen en hagel in de laatste weken heeft de sector veel schade geleden. Brancheorganisatie FNLI sluit zich daarom aan bij de eerdere oproep van boeren en lokale overheden om de weersravage tot ramp uit te roepen.

rvandenbooren

Door al het water op de akkers zijn in Noord-Brabant en Limburg oogsten van doperwten, sperziebonen, wortelen en andere zomergroenten grotendeels verloren gegaan. Die hadden eigenlijk moeten worden verwerkt tot lang houdbare producten in pot, blik en diepvries.

,,Dit kan niet worden goedgemaakt door aanvoer uit het buitenland, want ook daar is sprake van forse waterschade, nog afgezien van het feit dat deze groenten in het buitenland maar zeer beperkt beschikbaar zijn'', aldus FNLI-directeur Philip den Ouden. ,,Het is zeer aannemelijk dat er een tekort in het supermarktschap zal ontstaan aan typisch Hollandse groenteconserven en diepvriesgroenten.''

Ook nieuwe teelten van groenten, zoals sperziebonen, kunnen in problemen komen, omdat het door de natte bodem nu niet mogelijk is om te zaaien. Het is volgens de industrie nog niet te overzien in welke mate de teelt van de najaarsgewassen, zoals witte kool, rode kool en rode bieten, schade heeft opgelopen.

FNLI noemt de gevolgen van het noodweer dermate uitzonderlijk en groot dat actief overheidsbeleid noodzakelijk is. De organisatie betreurt het dan ook zeer dat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken geen mogelijkheden ziet om de sector structureel van steun te voorzien.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee