Van Rey: Wanneer is het corruptie?

© ANP

Bestuurlijk Nederland kijkt reikhalzend uit naar de uitspraak in de strafzaak tegen Jos van Rey. Wanneer gaat belangenverstrengeling over in corruptie? Veel politici en bestuurders hopen dat de rechtbank Rotterdam daarover dinsdag uitsluitsel geeft, denkt hoogleraar bestuurskunde Leo Huberts.

Hans Goossen en Theo Sniekers

Het moet een bittere pil zijn geweest voor de rijksrecherche, vermoedde advocaat Peer Szymkowiak. De politiehonden troffen op 19 oktober 2012 bij de doorzoeking van de woning van de Roermondse wethouder Jos van Rey niet de verwachte „kelder met cash” aan.

Geen „krokodillenleren koffertje” boordevol smeergeld, betaald door zijn cliënt Piet van Pol, zo plaagde de raadsman van de projectontwikkelaar het Openbaar Ministerie (OM) in zijn pleidooi. En dus restte justitie niets anders dan „terugvallen op wat eenieder al wist: Van Rey en Van Pol zijn gewoon twee oude vrienden. Nagenoeg net zolang bevriend als ik leef.”

Twee bemiddelde mannen die veelvuldig met elkaar op vakantie gaan, vastgoedbeurzen en voetbalwedstrijden bezoeken, dure vorkjes prikken en bij alles netjes over en weer betalen. Niks geen omkoping.

Het is in de kern het verweer dat zowel Van Pol als Van Rey de afgelopen maanden voerde tegen het belangrijkste verwijt dat Justitie hen maakt in het corruptieproces.

Het OM betwist de vriendschap niet, maar kijkt daar geheel anders naar. „Door die vriendschap had Van Pol direct toegang tot het bestuur van Roermond”, betoogden de drie officieren van justitie. „En juist door die vriendschap en alle reisjes kon Van Pol op informele wijze zaken met Van Rey bespreken.” Zo krijgen de twee vrienden grote, succesvolle projecten van de grond in Roermond. Projecten, waaraan ook een nare geur van bevoordeling hangt. Waarbij Van Rey niet zoals het hoort aan de andere kant van de onderhandelingstafel zit, maar bij Van Pol op schoot.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Op www.limburger.nl/dezaakvanrey vindt u een multi-mediale gids voor misschien wel het meest opzienbarende corruptieproces van Nederland. De gratis gids is samengesteld door Dagblad De Limburger en BICmultimedia.nl.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee