Verstappen daagt Mercedes uit

Print
Met zijn podiumplek in de Britse Grand Prix, zijn derde, manifesteerde Max Verstappen zich op het circuit van Silverstone als de grote uitdager van Mercedes. Zeker als het regent moet er met de Limburgse coureur ook door het kampioensteam rekening gehouden worden.

Een coureur van achttien jaar die de veel ervarener concurrentie de duimschroeven aandraait. Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen; van twee voormalige wereldkampioenen zou de druk op Mercedes dit seizoen moeten komen. Maar het zijn niet die grote namen die de Formule 1 in een tijd van Mercedes- dominantie een groeiende kans op spanning geven. Het is het aanstormend talent Max Verstappen die dat doet. 

Samen met zijn teamgenoot Daniel Ricciardo neemt hij bovendien in het constructeursklassement Ferrari onder vuur. 
De Italiaanse renstal staat tweede, maar de voorsprong op Red Bull bedraagt nog maar zes punten.

„Lekker Engels eten, Engels weer, geweldige fans. Heerlijk.” Max Verstappen deed voorkomen alsof de Britse Grand Prix op het van historie druipende circuit van Silverstone een leuk uitstapje was in een ‘leerjaar’ bij Red Bull Racing. 

Ondertussen blijft de tiener maar progressie boeken. Na zes Grand Prix’ bij het topteam heeft Verstappen zich voor het eerst beter gekwalificeerd dan zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. De derde plek in de startopstelling was bovendien een verbetering van het oude record van Jan Lammers die in 1980 in Long Beach (VS) als vierde mocht vertrekken. Zijn topprestatie op Silverstone betekent een derde podiumklassering in slechts zes races bij Red Bull. Een verbetering bovendien van het oude record van vader Jos, die twee keer op het podium stond. De sterke inhaalmanoeuvre op Nico Rosberg in de regen en enkele snelste raceronden komen daar nog bij. 

Verbeteren
Stuk voor stuk zijn het signalen dat Verstappen zich steeds beter begint te voelen in zijn Red Bull RB12. „Het was een hele spannende race. Lastig ook, zeker in het begin. Ik kon Nico inhalen en liep zelfs even in op Hamilton. Misschien dat ik een ronde te laat gestopt ben voor nieuwe banden, maar ik reed mijn eigen race. Jammer genoeg haalde Nico me nog in op een droger wordende baan, maar ik had de top twee steeds in het vizier”, zegt Verstappen, nog onwetend van de latere tijdstraf voor Rosberg (wegens ongeoorloofd radioverkeer over problemen met de versnellingsbak), waardoor de Nederlander alsnog tweede werd. Dat de Limburgse coureur zich nog steeds verbetert, moet vooral voor Daniel Ricciardo een veeg teken zijn. 

Vergelijking met teamgenoot
Een coureur wordt in de Formule 1 in eerste instantie altijd vergeleken met zijn teamgenoot, omdat die in dezelfde auto rijdt. 

Verstappen heeft al gewonnen dit seizoen, waar Ricciardo nog droog staat. Natuurlijk, Ricciardo had de zege in Monaco voor het oprapen, maar dat soort bespiegelingen telt niet aan het eind van de rit. 

Wat telt, is dat Verstappen sneller was in vier van de zes races sinds zijn overstap naar Red Bull. Hij heeft dus ook meer punten gepakt in die zes races dan zijn Australische teamgenoot: 77 om 64. En daar komt na het weekeinde in Silverstone nog de onderlinge strijd om de snelste kwalificatieronde bij. Die was voor het eerst in het voordeel van Verstappen en daar had Ricciardo ondanks een immer stralende lach moeite mee. 

Waar Verstappen nog luchtig deed over de onderlinge competitie binnen het team, was Ricciardo meer uitgesproken. „Ik baal er van. Het is teleurstellend. Ik had me de zesde keer ook graag beter willen kwalificeren dan Max.” 

Christian Horner, teambaas bij Red Bull, deed er na de race alles aan om te benadrukken dat er binnen Red Bull door de coureurs geen onderlinge strijd op leven en dood wordt gevoerd. „Max was sterk op de natte baan. De move op Rosberg was sensationeel. Maar we hebben twee geweldige racers en hebben Ferrari in het vizier. Bovendien zijn we echt in de race met Mercedes nu, want er komen een paar goede circuits voor onze auto aan. Ricciardo had pech met de safety car na zijn stop, maar ik weet zeker dat er nog races komen waarin het hem meezit.” 

Reageren? hans.straus@mgl.nl