21 jaar na de massamoord in Srebrenica

Print
21 jaar na de massamoord in Srebrenica

Afbeelding: ANP

Verzoening na de burgeroorlog in Bosnië? Voorlopig is er elk jaar weer ruzie rond de herdenking van de massamoord op meer dan 7000 moslimmannen in Srebrenica.

,,Iedereen die niet erkent dat in Srebrenica genocide is gepleegd, is niet welkom op de herdenking van onze doden", brieste Camil Durakovic, de moslim-burgemeester van het stadje, vorige week. De reactie van de Servische premier Aleksandar Vucic liet niet lang op zich wachten: ,,Als jullie niet willen dat we bloemen leggen, dan komen we toch gewoon niet!"

Daarop schoot de minister van Buitenlandse Zaken van Bosnië, waartoe Srebrenica behoort, in de stress. Hij staat niet achter 'het opruiende en anti-Europese klimaat dat door de burgemeester wordt gecreëerd en dat het ontwikkelen van goede relaties met ons buurland in de weg staat'.

Vandaag wordt herdacht dat 21 jaar geleden de Bosnisch-Servische troepen van Ratko Mladic de moslimenclave Srebrenica innamen. In de dagen daarna werden 7000 moslimmannen en -jongens vermoord. Een deel van hen nadat de Nederlandse soldaten van Dutchbat ze dwongen de Hollandse compound net buiten Srebrenica te verlaten.