Jongste deelnemer van de Vierdaagse? Dat zijn er vier!

Print
Jongste deelnemer van de Vierdaagse? Dat zijn er vier!

Afbeelding: ANP

Het lijkt bijna een wedstrijd: wie is de jongste deelnemer die volgende week dinsdag aan de Nijmeegse Vierdaagse begint? Caithlyn 'wint' dit jaar, al denkt ze daar zelf anders over.

Meedoen met de Vierdaagse, dat mag in het jaar dat je 12 wordt. De jongste deelnemer is dan meestal iemand die in december jarig is. Maar 2016 is een bijzonder jaar. Er zijn maar liefst vier jonge wandelaars die op 31 december 12 worden. Dat betekent dat deze 100ste Vierdaagse vier jongste deelnemers kent. In totaal doen 514 kinderen mee uit het geboortejaar 2004.

Het tijdstip van geboorte van Lars, Marlou, Amber en Caithlyn bepaalt wie de allerjongste is. Caithlyn Rosmalen uit Ewijk wint. Caithlyn: ,,Dat had ik niet verwacht. Ik ben 's ochtends om zes minuten over half ...negen geboren. Dat is best vroeg, maar de anderen waren dus nóg vroeger! Ik vind eigenlijk dat we alle vier de jongste zijn."

Snapchatten
De vier jongste deelnemers lopen mee in een groep van 100 wandelaars, die allemaal in 2004 zijn geboren. Zij doen dat onder aanvoering van Tako Rietveld, oud-verslaggever van het Jeugdjournaal.

Hij noemt zich De Kindercorrespondent en zal hen voor, tijdens en ná de wandeltochten uitgebreid interviewen. ,,Ik laat die 100 kinderen hun eigen verhaal vertellen. Op mijn website kindercorrespondent.nl komen elke dag verslagen te staan en er is zelfs een livestream. De kinderen zelf zullen vloggen, instagrammen en snapchatten."

Rietveld is zelf in training voor de Vierdaagse, maar weet dat het merendeel van de kinderen fitter is dan hij. ,,In de app-groepen die zijn ontstaan, wordt vaak afgesproken om met elkaar een stukje te lopen."

Herder
De jonge lopers starten gezamenlijk. ,,We proberen de groep zoveel mogelijk bij elkaar te houden, maar ik loop niet als een herder met fluit en hond door het peloton'', vertelt Rietveld. ,,De kids bepalen zelf hoe ze lopen.''

Caithlyn heeft er zin in. ,,De Vierdaagse lopen is driedubbel leuk. Door de Vierdaagse zelf, door het lopen met alle kinderen van de #jonge100 en dan ben ik ook nog eens de allerjongste wandelaar."