PokémonGo hype: Hackers spelen erop in

Print
PokémonGo hype: Hackers spelen erop in

Afbeelding: pokemon.com

We kunnen er niet meer omheen. PokémonGo is de zomerhit van 2016. Dat weten niet alleen de fans, maar ook mensen met minder onschuldige bedoelingen. Hackers verspreiden nu al massaal aangepaste versies van het spel om zo binnen te komen in de smartphone van de nietsvermoedende gebruiker.

De hackers hebben die mogelijkheid omdat in veel landen de app nog niet officieel is gelanceerd. Spelers die niet willen wachten op de officiële lancering kunnen via een buitenlands account of een softwarepakket gemaakt door derden toch het spel op hun smartphone installeren. 

Malware
Er zijn online een hoop sites te vinden waar je het spel kan downloaden, maar de betrouwbaarheid is vrijwel altijd onmogelijk te checken. BeveiligingsbedrijfProofpoint meldt dat ze al geïnfecteerde PokémonGo-software hebben aangetroffen. 

Als de software is geïnstalleerd krijgt de hacker volledige controle over het toestel. Het bedrijf heeft de software nog niet 'in actie' gezien maar waarschuwen dat dit een kwestie van tijd is. Overigens hebben alleen Android-toestellen last van dit probleem. Binnen het besturingssysteem van Apple is het niet mogelijk software van derden te instaleren. 

Ban
Niet alleen moeten pokémonfans die illegaal het spel op hun telefoon instaleren bang zijn voor hackers, ze kunnen ook geblokkeerd worden door de ontwikkelaar. Die wil met de sanctie voorkomen dat er verschillende versies in omloop komen en criminelen misbruik maken van het spel.

Ook verschijnen er berichten dat mensen die het spel spelen op straat beroofd worden. In de Amerikaanse staat Missouri waarschuwt de politie van O'Fallon spelers van smartphonegame Pokémon Go voor overvallers. In Tilburg zijn vrijdag drie pokémon-vangers beroofd van hun geld en telefoon toen ze midden in de nacht op jacht warennaar de digitale beestjes. Zowel online als offline blijft het uitkijken dus.

Wat is PokémonGo precies?
PokémonGo is een zogeheten 'augmented reality-spel' waarin spelers via hun scherm de Pokémon in de echte wereld kunnen zien. Wanneer je de camera van je telefoon ergens op richt kun je vanzelf een Pokémon op je scherm zien verschijnen. Het spel is sinds deze week te installeren. Om een Pokémon te kunnen vinden moeten de spelers op pad gaan. De beestjes zijn namelijk op verschillende plekken te vinden.