Bospop nu voor alle leeftijden

Print

Afbeelding: John Peters

Bospop nieuwe stijl is een succes. Zowel publiek als artiesten zijn blij met meer acts uit de nabije geschiedenis. Nena: „Dit houdt de muziek levend.”

Uitslapen is niet aan Nena besteed. Zaterdag om 8.30 uur stond ze al te soundchecken op het podium, om niets aan het toeval over te laten voor haar show van die avond. Het tijdstip is geen probleem. „Voor mij is zingen geen technische aangelegenheid, ik zing meer vanuit wat ik op dat moment voel. Als de vibe goed is, gaat het prima.” 

Precies twaalf uur later heeft ze even tijd om te kletsen in haar kleedkamer. Ook over de gewijzigde Bospop-formule, met vanaf dit jaar meer acts uit de jaren tachtig en negentig in plaats van classic rock. Omdat, zoals Bospop- voorzitter Peter Verkennis zegt , de oude rockers simpelweg niet beschikbaar zijn of vanwege leeftijd en wegvallende bandleden stoppen.

Vernieuwen
Dat vindt Verkennis zelf ook wel jammer, hij hoopte op artiesten als Foreigner, Status Quo, Deep Purple en Boston tijdens de 36ste editie van het Weerter festival. Maar „vernieuwen is een must om te overleven, niet alleen voor de programmering maar ook voor het realiseren van nieuw publiek voor de toekomst”. Zodoende wisselen Elvis Costello (61) - die zijn eerste hit in de jaren zeventig had - en Maria Mena - haar eerste succes was dertig jaar later - of Selah Sue (27) elkaar af op het festival. 

Bij de artiesten staan jongeren en ouderen gezellig naast elkaar. De nu 56-jarige Nena, groot geworden met hit 99 Luftballons uit 1983, is te spreken over de diversiteit van artiesten. „Ik vind het goed dat Bospop dat doet, anders was ik natuurlijk niet gekomen. Het gaat erom dat je muziek levend houdt, of die nu uit de jaren veertig of tachtig komt of van nu is, en ik ben blij dat festivals als dit dat doen."

Uitdaging
Waarom zou onze generatie ook niet meer kunnen optreden?” Sterker, er wacht nog een uitdaging voor Nena. Eind dit jaar geeft ze voor het eerst liveshows in Amerika. Hoewel haar grootste hit ook daar de bovenste positie van de hitlijsten behaalde, speelde ze er niet eerder. „Tot nu toe heb ik de boot er een beetje gemist, terwijl ik bijvoorbeeld wel in Japan optrad. Dat maakt niet uit, blijkbaar is nu het moment voor mij aangebroken om naar de VS te gaan.”

Te oud om op te treden voelt ze zich helemaal niet. „Ik kan mijn benen nog gebruiken hoor”, lacht ze. „Ik spring over het podium. Ik geloof niet dat je, zodra je ouder wordt, luier wordt.” Daar blijkt geen woord aan gelogen. In haar show stuitert ze over het podium en zweept ze het publiek met succes flink op, wat mede te danken is aan een amusante lichtshow.

Andere artiesten
Hoofdboeker Rob Trommelen van Mojo is verheugd met de koerswijziging en het succes ervan. „Bovenal vind ik dat fijn voor de organisatie die al zo lang hard werkt. De veranderde formule geeft ons ook de kans om andere artiesten te vragen om naar Bospop te komen. Nena is een goed voorbeeld, maar ook Anastacia die hier toevallig eerder optrad, past nu perfect in dit plaatje.” 

Terug naar de kleedkamer van Nena. Wat haar bovenal plezier geeft, vertelt ze, is dat ze voor haar podium verschillende generaties ziet. De ene groep is opgegroeid met haar eerste liedjes, de ander met haar versie van Anyplace, Anywhere, Anytime met Kim Wilde uit 2003.

„Dat is inspirerend, vooral als ik hen hoor vertellen hoe ze hun jeugd beleefden met mijn muziek. Ik geloof niet in wat we in Duitsland een Generationenkonflikt noemen, botsende generaties. Kijk naar mij, af en toe speelt mijn jongste zoon met me mee op het podium en mijn tweeling doet de achtergrondzang. Zelfs mijn kleinkinderen komen af en toe kijken.” 

Reageren? ruud.maas@mgl.nl peter.vandeberg@mgl.nl