OM start justitieel onderzoek naar chemische stoffen bij DuPont

Print
OM start justitieel onderzoek naar chemische stoffen bij DuPont

Afbeelding: anp

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar het Dordtse bedrijf DuPont en het gebruik van de gevaarlijke stoffen C8 en DMAc.

DuPont is op dit moment formeel nog geen verdachte. Er zijn volgens Valentine Hoen van het Functioneel parket, dat een strafzaak voorbereid tegen DuPont, wel harde aanwijzingen dat het bedrijf strafbare feiten heeft gepleegd. ,,Anders zouden we dit onderzoek niet opstarten.'' 

Rond de fabriek is sinds enige tijd grote onrust uitgebroken. Het bedrijf nam jarenlang in het geheim bloedtests af van haar medewerkers in haar Teflonfabriek  en zag dat de stof C8 vaak in grote hoeveelheden in het bloed zat van haar medewerkers. DuPont meldde hierover niets aan de arbeidsinspectie. Meerdere werknemers verklaarden aan deze krant dat zij niets van de bloedtests afwisten of er nooit meer iets over hoorden. 

Vruchtbaarheidsproblemen
In de Lycrafabriek van DuPont in Dordrecht werkten jonge vrouwen met het oplosmiddel DMAc. Onder de vrouwen bestaat al langer onrust omdat opvallend veel van hen vanaf de midden jaren zeventig tot 2006 ernstige vruchtbaarheidsproblemen hebben. Ze hadden miskramen, doodgeboren kinderen, baarmoederhalskanker en kinderen met afwijkingen, verklaren zij.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie is een onderzoeksteam opgetuigd. ,,Het onderzoek zit op C8 en DMAc'', aldus Hoen. ,,Aan het eind van het onderzoek neemt de officier van justitie een besluit of hij DuPont gaat vervolgen. Dan volgt de tenlastelegging.''