Leadsom stapt uit race om premierschap

Print
Leadsom stapt uit race om premierschap

Afbeelding: anp

De 59-jarige Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May wordt hoogstwaarschijnlijk snel de nieuwe premier van Groot-Brittannië. Haar enige rivaal in de strijd om het leiderschap van de Conservatieve partij, Andrea Leadsom (53) heeft zich maandag uit de race teruggetrokken. Leadsom zei dat de partij snel een nieuwe premier nodig heeft om het land uit de Europese Unie te loodsen (brexit) en dat ze May steunt.

De partij moet de kandidatuur van May voor het premierschap enkel nog formaliseren. Sommige Britse media suggereren dat premier David Cameron maandag al of hooguit binnen enkele weken zijn ontslag indient bij koningin Elizabeth II. May kan de resterende regeerperiode van haar voorganger tot in 2020 aanblijven.

Eerder op maandag had Leadsom haar excuses aangeboden aan May, omdat ze in het weekeinde in The Times had gesuggereerd dat iemand met kinderen meer geschikt is om het land naar de toekomst te leiden. May heeft geen kinderen, Leadsom heeft er drie. De opmerking heeft veel opschudding veroorzaakt en Leadsom zei dat ze er ruw over is aangevallen.

Ze erkende dat May de beste kandidaat voor het premierschap is, omdat die al een grote meerderheid van de fractie in het Lagerhuis achter zich heeft. Ex-bankier en minister van Energie Leadsom had slechts een kwart van de Conservatieve Lagerhuisleden achter zich.

Cameron had vorige maand zijn aftreden aangekondigd na het 'nee' van de Britse kiezers tegen lidmaatschap van de EU. May heeft gezegd dat ze de brexit zal uitvoeren en een socialer beleid zal voeren dan haar voorganger, onder meer door de inkomensongelijkheid terug te dringen.