13,4 miljoen mensen zagen 'iets' van EK

Print
13,4 miljoen mensen zagen 'iets' van EK

Afbeelding: ANP

Ongeveer 13,4 miljoen mensen hebben 'iets' gezien (minstens vijf minuten achter elkaar) van het EK Voetbal of de programma's eromheen.

De bestbekeken wedstrijd was de finale tussen Portugal en Frankrijk zondagavond (4,2 miljoen). De NOS noemt de kijkcijfers verrassend, omdat het Nederlands elftal ontbrak. Het WK van 2014 in Brazilië - mét Oranje - trok 15 miljoen kijkers.

Er hebben flink veel jongere mensen gekeken en die haalden de gemiddelde leeftijd van de NPO 1-kijker (57 jaar) omlaag: tijdens de finale lag de gemiddelde leeftijd acht jaar lager. En verder zat de gemiddelde voetballiefhebber de afgelopen maand 16,5 uur voor de buis om het evenement te volgen. De speciale EK-site van de NOS had 3,8 miljoen unieke bezoekers.

Hoogtepunt
Zes op de tien tv-kijkers hadden zondag de finale aanstaan. Het hoogtepunt was aan het begin van de verlenging: om 22.51 uur zaten 4.988.000 mensen te kijken. In de top vijf van meestbekeken wedstrijden verder: Duitsland-Frankrijk (halve finale op 7 juli: 3,8 miljoen); Duitsland-Italië (kwartfinale op 2 juli: 3,5 miljoen); Frankrijk-IJsland (kwartfinale op 3 juli: 3,5 miljoen) en Wales-België (kwartfinale op 1 juli: 3,4 miljoen).

Praatprogramma NOS Studio France is ook goed bekeken. De vroege uitzending, vlak voor de wedstrijden rond de klok van half negen, trok gemiddeld 1,7 miljoen kijkers. De late uitzending, meestal rond 23.00 uur, was gemiddeld goed voor 1 miljoen kijkers.

Dumoulin
Dit weekend zond de NOS 42 uur aan sport uit (voetbal, atletiek en Tour de France). De gouden race van Dafne Schippers op de 100 meter trok 1,9 miljoen kijkers, en net zoveel zagen Tom Dumoulin zondag de koninginnerit van de Tour winnen.


Algemeen directeur Jan de Jong van de NOS is blij dat het evenement meer jongeren naar de publieke omroep heeft getrokken. Hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Sport is erg tevreden over de kijkcijfers en kijkt uit naar de Olympische Spelen in Rio.