Reizigers laten steeds meer achter in de trein

Print
Reizigers laten steeds meer achter in de trein

Kasten vol verloren portemonnees bij de Nederlandse Spoorwegen, Afbeelding: ANP

Treinreizigers laten steeds meer eigendommen achter in de trein of op het station. In het eerste half jaar van 2016 gaat het om bijna 55.000 voorwerpen. In 2014 ging het nog om 44.000 stuks. Elke dag laten reizigers maar liefst achttien smartphones achter.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen. De trein trekt ongeveer 1,2 miljoen reizigers per dag. Reizigers hebben niet bijster veel interesse in hun achtergelaten eigendommen of weten niet hoe ze die terug kunnen krijgen. De spoorwegorganisatie ziet dat het aantalretour-verzoeken bepaald niet in de pas lopen met de verliescijfers. 

Sociaal
Door het gebruik van sociale media en oplettende medewerkers van de NS komen objecten volgens de vervoerder wel sneller terug bij de rechtmatige eigenaar. Doorgaans lukt het om in meer dan 60 procent van alle gevallen de verloren geraakte voorwerpen terug te bezorgen bij de eigenaar.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Zelfs kunstgebitten blijven achter in de trein. foto anp

Dat gaat meestal ook nog eens binnen vijf dagen. Mensen die een portemonnee met contant geld verliezen moeten wel betalen als ze hun bezit terug willen hebben. De NS haalt in dat geval vijftien euro uit de portemonnee om de (administratie)kosten te kunnen dekken.

Teddybeer
Reizigers verliezen van alles. Van complete fietsen tot een teddybeer van 1 meter 80 en van een nieuwe printer tot een koffiezetapparaat. In het verleden werd er al eens een kinderrolstoel met een infuushouder gevonden en een elektrische driewieler. De top 10 van verloren voorwerpen zit relatief logisch in elkaar. De meeste mensen verliezen (bank)pasjes, sleutels en portemonnees.

Alle spullen worden opgeslagen in een speciaal depot van de NS, het Centraal Bureau Gevonden Goed. Na de wettelijke bewaartermijn (meestal 3 maanden) gaan de meeste items naar vaste opkopers. De minder waardevolle spullen worden zoveel als mogelijk gerecycled.

De top 10 van verloren voorwerpen:
1. Paspoort/Pasjes/Rijbewijs (14.309)
2. Papieren/Vervoerbewijs (9.583) 
3. Smartphones (3.371) 
4. Rugzakken (3.290)
5. Portemonnees (2.987)
6. Sleutels (2.816)
7. Sport-/Weekendtas (2.688)
8. Plastic tassen (2.500) 
9. Koffers (1.750) 
10. Jassen (1.303)