May woensdag beëdigd als premier Groot-Brittannië

Print
May woensdag beëdigd als premier Groot-Brittannië

Afbeelding: EPA

De 59-jarige Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May wordt woensdag beëdigd als de nieuwe premier van Groot-Brittannië.

Dat heeft David Cameron maandagmiddag bekendgemaakt. Hij zei erg blij te zijn dat May de nieuwe regeringsleider wordt en dat hij haar zal steunen. 

Cameron zegt erg in zijn nopjes te zijn met de keuze voor May als nieuwe premier. Een van haar bondgenoten verklapte eerder al dat May erg vereerd is met de taken die haar worden toebedeeld. 

Steun
In een verklaring meldt Leadsom, haar bondgenoot, dat ze de steun heeft van 84 Lagerhuisleden, ofwel minder dan een kwart van de fractie. ,,Niet genoeg om een sterke en stabiele regering te kunnen leiden'', concludeert de enige overgebleven uitdager. Leadsom zei dat de partij snel een nieuwe premier nodig heeft om het land uit de Europese Unie te loodsen (brexit) en dat ze May steunt.

De vooraanstaande Conservatief en minister van Financiën, George Osborne, denkt dat het deze week rondkomt nu er geen stemming meer nodig is onder de 150.000 partijleden. Het invloedrijke '1922 Committee' van Conservatieve Lagerhuisleden is maandagmiddag bijeen om de formaliteiten rond de wisseling van de macht te bespreken.