'May is slechterik, maar de rest is nog erger'

Print
'May is slechterik, maar de rest is nog erger'

Afbeelding: EPA

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May (59), volgt woensdag haar partijgenoot David Cameron op als premier. Maar wie is deze conservatieve Britse en hoe is ze al 'bremainer' van plan Groot-Brittannië te gaan besturen na de brexit?

Theresa May heeft in Oxford geografie gestudeerd en is daarna aan de slag gegaan bij de Bank of England. Ze zit sinds 1997 in het Lagerhuis, de Britse Tweede Kamer. In 2002 werd ze als eerste vrouw ooit voorzitster van de Conservatieven. In 1980 trouwde ze met bankier Philip May. De twee hebben geen kinderen. 

Meer vrouwen
May staat bekend als fervent voorvechter voor meer vrouwen op verkiesbare plaatsen op de kieslijst. En dat is niet enige: ook haar schoenenkeuze valt op.

May staat bekend als hard en lastig. Met die kwalificatie past ze uitstekend in de lijn van haar enige vrouwelijke voorgangster Margaret Thatcher, die het land van 1979 tot 1990 voor de Conservatieven regeerde. ,,Theresa May is een slechterik, maar de andere kandidaten zijn nog erger", schreef een publicist ooit.

Slangen
Van begin af aan werd May beschouwd als grootste kanshebber voor het premierschap. En nu is het zover. ,,Ik heb net als Indiana Jones een hekel aan slangen. Hoewel dat als vanzelf leidt tot de vraag wat ik dan in de politiek te zoeken heb", zegt ze met enig gevoel voor understatement.

May is al zes jaar minister en een geestverwant van Cameron, die liever het land binnen de Europese Unie wilde houden. Ook May voerde campagne vóór het lidmaatschap van de EU, maar heeft gezegd dat ze de wens van de kiezers uit zal voeren. Een brexit is nu eenmaal een brexit, zegt ze.

Brexit
Maar, zo zei ze eerder, er moeten eerst duidelijke standpunten bepaald worden voor de onderhandelingen met de EU. Pas daarna kan het startschot worden gegeven voor de uitvoering van artikel 50, dat de uittreding uit de EU (brexit) regelt. De onderhandelingen zullen niet voor het einde van het jaar beginnen, voorspelt ze.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen