Limburg overspoeld door Pokémon Go

Print
Limburg overspoeld door Pokémon Go

Afbeelding: mgl

Een rage overspoelt Limburg. Ziet u jongeren gebukt over straat sjokken met de smartphone in de hand? Grote kans dat ze Pokémon Go spelen.

Uitbater Mike Peeters van Bufkes in Panningen kreeg kermismaandag een niet-alledaagse bestelling. Twee jongens kwamen binnen en riepen om Pokémon. „Pokémon?”, zei ik. „Wij verkopen alleen broodjes.” 

Het nieuws over de rage had Peeters op dat moment nog niet bereikt. Hij dacht dat het een grap was. De opgeschoten jongelui hadden meer dan een paar biertjes op, vandaar. Gistermiddag meldden zich opnieuw drie jongens bij Bufkes, op jacht naar Pokémon. „Het schijnt dat ze bij mij in de zaak zitten”, lacht Peeters. 

Op weg naar Bufkes zijn op dat moment Fenna (19) en Menno (15) Engels, broer en zus uit Panningen. Gewapend met de smartphone in de hand liepen ze eerst vanuit de voordeur thuis richting kapelletje iets verderop waar een Pokémon verstopt ligt. Dat hadden ze gezien op hun telefoon. „Het is een ei”, vertelt Menno. „Nu moet ik vijf kilometer lopen. Dan gaat het ei open en komen er Pokémon uit.” 

Limburg is in de ban van Pokémon Go, het nieuwe spelletje voor de smartphone. Op internet melden spelers waar de Pokémon - ze hebben allemaal verschillende namen - te vinden zijn. In America moet je bij de kerk en bij de visvijver zijn voor Magikarp, Goldeen, Staryu, Poliwag, Slowpoke en Tentacool. In de buurt van Oolderhof in Roermond is Magmar te vinden. In Heerlen en Brunssum ligt een grote oogst voor het opraken: Jigglypuff, Oddish, Drowzee en Eevee, om er een paar te noemen. 

Ouderen
Giovanni Vreuls (15) struint een paar uur Kerkrade af, samen met zijn vrienden Lorenzo van den Hof (17) en Diego Schoeller (16). Een rondtocht langs Rolduc, Hertenpark en het centrum brengt de teller op 57 gevangen Pokémon. „Het zijn niet alleen jongeren die meedoen aan het spel”, zegt Giovanni. „Ook oudere mensen jagen op Pokémon.” 

Wiskundestudent Mark Frank (25) uit Heerlen heeft samen met zijn vriendin Pokémon in Maastricht gevangen. „Het was druk”, zegt hjj. „In het stadspark vind je opvallend veel waterpokémon, die zie je in Heerlen veel minder.” 

Mark noemt nostalgie als reden voor het succes van Pokémon Go. „Generaties zijn er groot mee geworden. En nu zijn ze terug.” Dit is pas het begin, voorspelt hij. „Nu is iedereen bezig met het vangen van Pokémon. De volgende stap is het veroveren van arena’s. Ik hoop dat de makers nog meer spelelementen toevoegen.” 

Lege telefoon
Timo Cortjaens(16) uit Venlo en zijn vrienden Daan Meulendijks (16), Quinn Driessen (16) en Daan Janssen (17) hebben inmiddels meer dan tweehonderd Pokémon gevangen in Venlo-Noord en aan de Maasboulevard. Zo meteen trekken ze Venlo- Zuid in. „Maar we moeten eerst onze telefoons opladen. Die zijn leeg.” 

Fenna en Menno Engels maken hun rondje door Panningen af. Bij het politiebureau maakt Fenna van blijdschap een sprongetje in de lucht. Weer een Pokémon gevangen, dit keer Spearow, een kleine vogel. Of ze niet naar school hoeven? „Ik heb vakantie. Menno zit midden in de proefwerkweek.” Menno: „Maar ik heb morgen alleen leestoets Nederlands.” 

Een iemand vindt het maar niks, die rage. Martin Stam zit op de vrachtwagen voor Hanos en heeft berichten gelezen over tieners die ‘blind’ over straat lopen. „Voor bellen in de vrachtauto krijg ik een boete van 300 Zij lopen met de smartphone door het verkeer, dat is veel gevaarlijker. Bezopen, als u het mij vraagt. Dit gaat een keer goed fout.” 

Ongelukken hebben zich nog niet voorgedaan, meldt woordvoerder Hub Haenen van de politie Limburg. De politie van Leudal/ Weert waarschuwt op Facebook met een knipoog dat mensen niet Pokémon moeten vangen tijdens het autorijden of fietsen. „De politie Weert/ Nederweert/ Leudal wenst iedereen een gelukkige en vooral veilige vangst.” 
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen