Zorgkosten patiënt in ziekenhuis gestegen

Print
Zorgkosten patiënt in ziekenhuis gestegen

Afbeelding: ANP

De zorgkosten per patiënt in ziekenhuizen zijn vorig jaar weer verder gestegen. Dit komt vooral door duurdere medicijnen en toename van specialistische zorg.

Dat blijkt uit een analyse van jaarverslagen van 79 ziekenhuizen (95 procent van de sector) door inkoopcoöperatie van zorg, IntraKoop, en accountantsbureau Verstegen die vandaag verschijnt.

Toename
De kosten per patiënt zijn in 2015, net als voorgaande jaren, harder gestegen dan de bedrijfsopbrengsten van ziekenhuizen. De patiëntgebonden kosten namen in 2015 toe met 5,8 procent (4,9 miljard euro). In 2014 namen deze kosten nog toe met 4,8 procent. 

,,Uit onze cijfers blijkt dat bijna 38 procent van de patiëntgebonden kosten bij ziekenhuizen wordt besteed aan medicijnen'', stelt IntraKoop-directeur Frank Kaptein.

Volgens hem steeg vooral het gebruik van dure geneesmiddelen. Ook verstrekken de ziekenhuizen nu de medicijnen die voorheen werden vergoed vanuit het zogenoemde geneesmiddelenvergoedingssysteem.

Veel beter
Ondanks stijging van de zorgkosten en bedrijfslasten presteerden de betrokken ziekenhuizen in 2015 financieel wel veel beter. Samen boekten de ziekenhuizen een nettoresultaat van 541 miljoen euro. Dat is bijna 100 miljoen meer dan in 2014.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal ziekenhuisopnamen in 2015 is afgenomen met 1,5 procent naar 1,6 miljoen opnamen. Het aantal poliklinische behandelingen met 4,8 procent afgenomen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen