“Fransen verijdelden moorddadige aanslag vlak voor EK voetbal”

Print
“Fransen verijdelden moorddadige aanslag vlak voor EK voetbal”

Afbeelding: hbvl

De Franse premier Manuel Valls laat weten dat de Franse veiligheidsdiensten een “extreem moorddadige” aanslag hebben verijdeld voor de aftrap van het EK in Frankrijk.

Premier Manuel Valls en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve menen dat tot dusver nog geen enkele regering zoveel heeft gedaan voor de strijd tegen het terrorisme als de huidige. Sinds 2013 zijn in Frankrijk zestien aanslagen verijdeld. “In de lente nog werd een groot plan verijdeld”, aldus Valls.

De Franse premier is er voorts van overtuigd dat “we deze oorlog tegen het terrorisme gaan winnen”. “Het wordt een oorlog van lange adem, in het buitenland maar ook op ons grondgebied. De terroristen proberen ons te verdelen.”

Premier Manuel Valls woonde maandag op een herdenking in Nice een minuut stilte bij. Bij zijn aankomst en vertrek werd de premier uitgejouwd en toeschouwers slingerden hem ‘moordenaar’ en ‘neem ontslag’ naar het hoofd. Ook andere regeringsafgevaardigden werden op boegeroep onthaald.

Na de nieuwe aanslag met 84 doden wordt in Frankrijk weer hevig gedebatteerd of de autoriteiten voldoende hebben ondernomen om de bevolking te beschermen tegen terreuraanvallen. Het afgelopen jaar was het land al herhaaldelijk het doelwit van moordende aanslagen.