Na hoosbuien dreigt nu plots droogte

Na de wateroverlast volgt de droogte.

Na de wateroverlast volgt de droogte.© Laurens Eggen

Het weer begeeft zich deze zomer van het ene naar het andere extreme. Van hoosbuien met waterschade naar hitte en droogte. Meerdere boeren zijn al begonnen met beregenen.

Jan Hensels

„Het zou zomaar kunnen dat we binnen een paar weken een verbod op het onttrekken van water uit beken en sloten moeten uitvaardigen.” Woordvoerder Arny Raedts van waterschap Peel en Maasvallei kan zich goed voorstellen dat die voorspelling wat raar mag klinken. De meeste mensen hebben namelijk nog de recente beelden van gedupeerde boeren bij ondergelopen akkers op het netvlies staan.

VerbazingTegen die achtergrond mag het bij sommigen misschien verbazing wekken dat zo betrekkelijk kort na die hoosbuien nu her en der boeren en tuinders beregeningsinstallaties aanzetten. Volgens Raedts is het allemaal minder gek dan het op het eerste oog mag lijken. De overvloedige regenval van vorige maand en de zomerse hitte van nu zijn beide kenmerken van de klimaatverandering. „Daarin past dat we in korte tijd van het ene naar het andere extreme weer kunnen gaan.”

Dat beregenen gebeurt deels op akkers van hoger gelegen zandgronden. „Ik kan me goed voorstellen dat boeren daar beregenen. Planten met korte wortels komen echt niet bij het grondwater als dat zich op een meter onder het oppervlakte bevindt.”

Opvallend genoeg vindt het beregenen soms ook plaats in lager gelegen gebieden in Noord- en Midden-Limburg die eerder te maken hebben gehad met waterschade.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee