Turken in Nederland tot kalmte gemaand

Turken protesteren in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep.

Turken protesteren in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep.© AD

Turkse organisaties in Nederland roepen hun leden op hun emoties in bedwang te houden. De spanningen tussen Turkse bevolkingsgroepen lopen hoog op na de mislukte coup.

Laurens Kok en Heleen Boex/AD

De Turkse Federatie Nederland (TFN) en de Islamitische Stichting Nederland (ISN) hebben beide hun aanhang in een e-mail gevraagd de kalmte te bewaren na de mislukte coup in Turkije en niets te doen wat in strijd is met de wet. ,,We hebben een paar gekke dagen achter de rug, met veel emotionele reacties'', zegt bestuurslid Deniz Özkanli van ISN. ,,Begrijpelijk, maar het is nooit de bedoeling om het recht in eigen hand te nemen.'' Nooit excuuslVicepremier Asscher (PvdA) doet een vergelijkbaar beroep op landgenoten van Turkse komaf. ,,Ik roep de Turks-Nederlandse gemeenschap op om het hoofd koel te houden en de handen thuis", zegt hij. ,,Conflicten, waar dan ook ter wereld, zijn nooit een excuus voor intimidatie, bedreigingen of vernielingen in ons land. Laat mensen met een andere mening met rust.'' Op meerdere plaatsen in Nederland zijn gebouwen aangevallen van sympathisanten van Erdogans aartsrivaal Gülen. Zo gingen er stenen door de ruiten bij Stichting Nida in Rotterdam-West.

'Landverraders'Vermeende tegenstanders van Erdogan worden op sociale media uitgemaakt voor 'landverraders' en ook circuleert een lijst met bedrijven die de staatsgreep zouden steunen. In het Turks wordt opgeroepen die instellingen te boycotten. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, waar de meeste ongeregeldheden na de couppoging plaatshadden, zei dat bedreigingen, beledigingen en boycotten niet worden getolereerd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee