Dertien doden bij rellen in gevangenis Guatemala

© AD

Rellen in de gevangenis van Pavon in Guatemala hebben dertien levens geëist. Ook een voormalige hoogeplaatste kapitein in het leger, veroordeeld voor de moord op een bisschop, kwam om.

AD

Een woordvoerder verklaarde dat Byron Lima Oliva, die een straf van twintig jaar uitzat voor de moord op Bisschop Juan Gerardi in 1998, stierf in de gevangenis op zo'n 30 kilometer van de hoofdstad Guatemala-Stad. De reden voor de rellen, waarbij naast Lima twaalf andere gevangen om het leven kwamen, is nog niet bekend. Onder de slachtoffers is ook het Argentijns emodel Joanna Birriel, die bij Lima op bezoek was. Dat meldt The New York Times.VermoordDe moord op de bisschop zette in 1998 Guatemala op stelten. De man werd vermoord twee dagen nadat getuigenissen waren opgedoken over wreedheden die het leger had gepleegd tijdens de burgeroorlog in het land, vooral tegenover de oorspronkelijke bewoners. De burgeroorlog kostte het leven aan zo'n 250.000 burgers tussen 1960 en 1996. De afgelopen jaren was Lima uitgegroeid tot een berucht figuur in Guatemala, vanwege zijn criminele netwerk zowel binnen als buiten het gevangenissysteem.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee