Dader aanslag Nice radicaliseerde snel

© ANP

De dader van de aanslag in Nice vorige week, is in de afgelopen weken geradicaliseerd. Hij liet 'uit religieuze' overwegingen zijn baard staan. Op zijn computer stonden foto's van Bin Laden en van vlaggen van terreurbeweging IS.

Frank Renout/AD

Ook zijn op die computer gruwelijke beelden gevonden van lijken. Aan een vriend liet hij een video zien van een onthoofding en hij zei daarbij: ,,Ik ben eraan gewend''. Online zocht hij naar informatie over recente terreuraanslagen, onder meer die in Frankrijk en de Verenigde Staten.84 doden,,Uit ons onderzoek is gebleken dat hij recent grote belangstelling begon te vertonen voor de radicaalislamitische beweging'', aldus openbaar aanklager François Molins. Maar er zijn nog geen aanwijzingen gevonden dat de dader, Mohamed Bouhlel, ook daadwerkelijk trouw had gezworen aan IS.Bouhlel reed afgelopen donderdagavond de grote boulevard van Nice op met een vrachtwagen en doodde daarmee 84 mensen die daar naar het vuurwerk hadden gekeken.VoorbereidVoor de Franse justitie staat vast dat de 31-jarige Tunesiër zijn terreurdaad heeft voorbereid. Molins bevestigde dat Bouhlel vooraf twee keer het parcours in Nice heeft verkend.Van de 84 dodelijke slachtoffers zijn er inmiddels 71 geïdentificeerd. Van de 13 anderen staat de identiteit nog niet vast. Op dit moment liggen nog 74 gewonden in het ziekenhuis: 19 van hen verkeren in levensgevaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee