IS-vlag gevonden bij dader steekpartij Duitse trein

© AD

De politie heeft een zelfgemaakte IS-vlag gevonden bij de zeventienjarige vluchteling uit Afghanistan die maandagavond in Duitsland treinreizigers toetakelde met een bijl. Daarbij raakten vier slachtoffers zwaargewond.

Wim Verhaert en Michaël Temmerman/HBVL

Na de aanval sloeg de dader op de vlucht. Toen de tiener de politie wilde aanvallen, openden de agenten het vuur en doodden ze de dader. De politie gaat ervan uit dat de jongeman alleen handelde.

De gruwelijkheden speelden zich af rond 21.15 uur in een trein ter hoogte van Heidingsfeld (Würzburg). De politie laat weten dat bij de aanval vier personen zware verwondingen hebben opgelopen en één slachtoffer lichtgewond raakte. Veertien personen verkeerden in shock. Onder de slachtoffers is ook één toerist uit Azië, aldus de Duitse nieuwssite Bild.de.

IS-vlagDe aanvaller was een zeventienjarige Afghaan. Dat heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann gemeld aan televisiezender ARD. Volgens de eerste berichten zou hij als niet-begeleide minderjarige vluchteling naar Duitsland zijn gekomen en leefde hij bij een pleeggezin. Hij riep "Allah Akbar" tijdens zijn aanval, aldus Hermann. "Bij hem thuis werd ook een handgeschilderde vlag van terreurorganisatie Islamitische Staat gevonden."

De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde al eerder dat het “waarschijnlijk om een islamistische aanval gaat”. De lokale autoriteiten bevestigen echter dat enkel de definitieve conclusies van het onderzoek daarover uitsluitsel zullen brengen. “Wat heeft hij de laatste dagen en weken gedaan? Wat is er bekend over zijn omgeving? Dat zijn allemaal dingen die nu onderzocht worden zodat we ons een beter beeld kunnen vormen”, zei de minister.

"Nooit zoveel bloed gezien"

"Ik heb in heel mijn leven nog nooit zoveel bloed gezien", getuigt een buurtbewoner in Bild. "Ik zal geen oog dicht doen de komende nacht." Volgens een passagier leek de wagon na de aanval "op een slachthuis". "De vloer, de stoelen, alles was bedekt met bloed."

De vier mensen die gewond raakten, zijn toeristen uit Hongkong. Het gaat om drie leden van hetzelfde gezin en een vriend, zo melden de Hongkongse media.Bij de aanval werden een 62-jarige vader, een 58-jarige moeder, hun 26-jarige dochter en haar 30-jarige vriend getroffen. De 17-jarige zoon bleef ongedeerd, zo meldt de Hongkongse krant South China Morning Post. Volgens het blad zouden de vader en de vriend geprobeerd hebben om de andere leden van hun groep te beschermen.

Andere aanvalTwee maanden geleden was er al een soortgelijke aanval op een trein in Grafing, in de buurt van München. Een 27-jarige man doodde toen een 56-jarige passagier met een mes, drie anderen raakten zwaargewond. De dader werd opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee