IS claimt bloedige bijlaanval in Duitse trein

© EPA

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) bestempelt de Afghaanse tiener die maandagavond passagiers in een Duitse trein aanviel met een bijl en een mes als een van haar ,,strijders''.

AD

De beweging verklaarde dat via het aan IS verbonden persbureau Amaq, zonder erbij te vermelden of de beweging de 17-jarige jongen aanstuurde.

Volgens de verklaring van IS was de actie van de Afghaan een reactie op de oproep van IS aan sympathisanten om landen aan te vallen die strijden tegen extremistische groepering.Kreten en vlagDe Duitse autoriteiten troffen bij huiszoeking in de kamer van de Afghaanse migrant een zelfgemaakte IS-vlag aan. De jongen zou islamitische kreten hebben geslaakt toen hij in de regionale trein bij het Beierse Würzburgmet een bijl en een mes passagiers aanviel. Daardoor vielen zeker vier gewonden van wie er twee in kritieke toestand verkeren. De slachtoffers maken deel uit van hetzelfde gezin uit Hongkong. Speciale eenheden van de politie schoten de zeventienjarige jongen kort daarna dood.

De Beierse minister Joachim Herrmann zei eerder dat verder moet worden onderzocht of de Afghaan was geradicaliseerd en extreem islamitische motieven had. Volgens Herrmann handelde de Afghaanse tiener alleen. Hij sprak van een ,,verschrikkelijke daad die wij zo in Beieren nog niet hebben beleefd''.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee