Positieve tests verdoezeld in Russisch voetbal

De Russische minister van Sport Vitaly Mutko,

De Russische minister van Sport Vitaly Mutko,© AP

De Wereldvoetbalbond (FIFA) zal “gepaste stappen” ondernemen zodra het meer informatie heeft verkregen van het Wereldantidopingagentschap (WADA), dat maandag een rapport publiceerde over een door de staat gesteund dopingnetwerk in Rusland. Daarbij is ook de Russische voetbalwereld betrokken.

HBVL

WADA verzocht maandag de Ethische Commissie van de FIFA de voetbalgerelateerde beschuldigingen in het McLaren-rapport te onderzoeken. Ook de rol van de Russische minister van Sport Vitaly Mutko dient belicht te worden. Volgens WADA was Mutko “actief in het systeem”.

Leider De 57-jarige Mutko zetelt als voorzitter van de Russische voetbalbond in de FIFA Council, het nieuwe Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond. Verder is Mutko de leider van het organisatiecomité van het WK 2018, dat in Rusland doorgaat.

Volgens het McLaren-rapport werden tussen 2012 en 2015 bij minstens 11 voetballers positieve dopingtests verdoezeld. Zeker één voetballer uit het buitenland werd de hand boven het hoofd gehouden, bij die zaak zou Mutko rechtstreeks betrokken zijn geweest.

De Wereldvoetbalbond zal het WADA nu meer details vragen over de specifieke dopinggevallen in het Russische voetbal. “Zodra de FIFA deze informatie van het WADA ontvangt, zullen de gepaste stappen ondernomen worden”, aldus een woordvoerder.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee