Megaboete voor 'vrachtwagenkartel'

© ANP

Het Nederlandse DAF en Volvo/Renault krijgen een megaboete van bijna 3 miljard euro wegens het maken van verboden prijsafspraken en het doorberekenen van kosten voor nieuwe uitstootnormen aan de klant.

ANP

Dat maakte EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dinsdag in Brussel bekend. Volgens de commissaris is er sprake ,,van serieuze inbreuk op de EU-regels.'' Dat gebeurde tijdens een periode van 1997 tot 2011.,,Het is onacceptabel dat MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF, die samen negen van de tien middelgrote en zware trucks produceren in Europa, een kartel vormden in plaats van met elkaar te concurreren", aldus de Deense commissaris.

In januari 2011 al viel Brussel samen met nationale mededingingsautoriteiten onaangekondigd binnen bij onder meer DAF in Eindhoven. In 2014 volgde een officiële klacht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee