Vluchtelingen Irak met IS-banden opgepakt

Archieffoto HBVL

Archieffoto HBVL© HBVL

Bij een reeks huiszoekingen in Charleroi en Roeselare zijn tien Iraakse vluchtelingen opgepakt die banden zouden hebben met terreurbeweging IS. Dat meldt de krant La Dernière Heure dinsdag.

HBVL

Het zou gaan om Iraakse vluchtelingen die vanuit Mosul en Bagdad naar België zijn gekomen als vluchtelingen. Hoewel ze elkaar kenden en in Irak deel zouden hebben uitgemaakt van een groep die banden had met IS, zouden ze allemaal apart en op verschillende data tot in België geraakt zijn, waar ze werden opgevangen in verschillende opvangcentra.

Bij hun vertrek uit die opvangcentra zouden ze allemaal opgevangen zijn door een vrouw uit Charleroi die banden had met een islamitisch centrum in Verviers en hen onderdak en geld bezorgde.

De speurders kwamen de vrouw op het spoor toen ze regelmatig een vluchteling bezocht die opgesloten zat in de gevangenis van Jamioulx. Recherche-onderzoek moet uitwijzen hoe de vrouw de verschillende mannen, die zogezegd geen enkel aanknopingspunt in België hadden, allemaal kende.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee