Gevluchte Laura liet haar man gewond achter

© AD

De Nederlandse Laura Hansen die met haar zoontjes van 1 en 4 IS-bolwerk Mosul ontvluchtte, heeft haar gewonde echtgenoot achtergelaten. Dat verklaart generaal Bahram Arif Yassin (42) tegen Trouw. Ze zou hebben gezegd dat haar echtgenoot lid is van IS en een slechte man was.

Michelle Sakkers/AD

,,Laat hem, we gaan'', zou de 21-jarige Laura uit Den Haag hebben geroepen over haar echtgenoot, toen ze aan de frontlinie met IS werd gered door de Koerdische peshmerga-troepen.

GewondDe Nederlandse werd onder vuur genomen door IS-strijders, toen ze samen met haar man in een auto het gebied ontvluchtte. Haar echtgenoot raakte hierbij gewond aan zijn been.Door een tegenaanval van de peshmerga's bracht het gezin het er levend vanaf. Het oudste zoontje werd daarbij wel geraakt door granaatscherven. Het gevecht moet zo'n twintig minuten hebben geduurd.SpijtOp het moment dat de Koerden het gezin wilden meenemen, suggereerde de Nederlandse om haar man achter te laten. ,,Hij is een slechte man en een slecht IS-lid'', zou ze volgens de generaal hebben gezegd. ,,Zij vertelde ons dat het haar speet dat haar man zo had samengewerkt met IS."Laura Hansen is nog niet terug in Nederland. Ze wordt door de Koerdische veiligheidsdienst grondig onderzocht om er zeker van te zijn dat ze geen aanslagen in Europa gaat plegen. De moeder beweert zelf dat ze tegen haar zin is meegenomen naar Syrië. Haar echtgenoot zou agressief zijn en haar regelmatig hebben mishandeld.De generaal verklaart dat de echtgenoot niet richting Koerdistan is gevlucht, maar is teruggekeerd naar IS-gebied. Hij vermoedt daarom dat de man van plan was om aanslagen te plegen in Europa. Strijders die proberen te vluchten, worden namelijk meestal geëxecuteerd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee