20 tot 30 Vierdaagselopers onwel door hitte

© ANP

Zo'n 20 tot 30 mensen zijn onwel zijn geworden door de hitte tijdens de honderdste Nijmeegse Vierdaagse. Dat meldt de Vierdaagseleiding. Dat gebeurde vooral in de buurt van de Oosterhoutsedijk bij Slijk-Ewijk, een lang open stuk met weinig schaduw.

AD

In de meeste gevallen konden lopers op de eerstehulpposten bij zinnen komen, maar in enkele gevallen werden wandelaars naar Nijmeegse ziekenhuizen gebracht.Hulpdiensten rijden af en aan. Marsleider Johan Willemstein heeft, naar eigen zeggen nog geen indicatie dat de situatie op de beruchte dijk ernstig is. ,,Er is bij het dorp Slijk-Ewijk in de buurt een medische post. Het kan natuurlijk dat mensen onwel worden en daar netjes worden opgevangen. Daar hebben we nu geen informatie over. Dat er mensen flauwvallen, of een tekort aan zout hebben, is niet vreemd onder deze warme omstandigheden." AfgelastIn Gelderland is het nationaal hitteplan van kracht. Ruim 47.000 deelnemers wandelen vier dagen lang door de Betuwe en het Gelderse dorp Elst. De eerste wandeldag van de Vierdaagse voert over een route met weinig schaduw. De laatste vijf kilometer lopen de wandelaars over de Oosterhoutsedijk. Op die dijk raakten in 2006 veel mensen bevangen door de hitte. Nadat twee lopers waren overleden, werd de Vierdaagse dat jaar afgelast.Maar het is vandaag volgens de Vierdaagsemeteoroloog minder warm en er staat wat meer wind. Het Rode Kruis waarschuwt het wandellegioen en de toeschouwers langs de weg om heel regelmatig te eten en te drinken en veel zonnebrandmiddel te gebruiken. WaterpostenVanwege de oplopende temperatuur, zijn er met name aan het eind van de route extra waterposten. De route wordt morgen - wanneer het naar verwachting 34 graden wordt- niet ingekort. Lopers op de 30 en 40 kilometer, mogen wel een half uur eerder beginnen.Weerbureau Weerplaza waarschuwt op haar beurt voor asfaltbrand, waarbij het oppervlak waar je overheen loopt extreem opwarmt. Het veroorzaakt rode vlekken, vaak aan de onderkant van de kuit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee