'Dader treinaanval Duitsland wilde wraak voor overleden vriend'

© ad

De 17-jarige Afghaanse jongen die gisteravond in een trein bij het Duitse Würzburg met een bijl meerdere reizigers verwondde, wilde wraak nemen voor de dood van een vriend. Dat liet het Duitse Openbaar Ministerie vanmiddag weten. De tiener zou afgelopen weekend hebben gehoord dat de vriend in Afghanistan was gedood, waarna hij volgens bekenden snel veranderde.

AD

De dader, Muhammad Riyad, zou onder meer opvallend veel telefoontjes zijn gaan plegen.Vóór de dood van zijn vriend was hij volgens zijn naasten een heel normale, vriendelijke jongen, schrijft Die Welt. Hij zou stage hebben gelopen in een bakkerij en had het vooruitzicht op een mooie leerwerkplek. Niets wees erop dat hij radicaliseerde, zo lijkt het.Op de avond van de aanval zei hij tegen de leden van zijn pleeggezin, waar de vluchteling sinds kort verbleef, dat hij een stukje wilde gaan fietsen. In werkelijkheid stapte hij met een bijl en een mes op zak in de trein.'Ongelovigen'Hij had het gemunt op 'ongelovigen', meldde hij in een afscheidsbrief aan zijn vader. ,,Bid nu voor mij dat ik wraak kan nemen op deze ongelovigen en dat ik naar de hemel ga'', schreef hij in de brief, die in zijn huis werd gevonden.Het Duitse OM denkt dat de aanvalpolitiek gemotiveerd was. De jongen, een moslim, had geen crimineel verleden. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) noemde hem vandaag een van haar 'strijders', maar het is niet duidelijk of hij daadwerkelijk contact had met de groep. Tijdens zijn aanval in de regionale trein riep hij drie keer 'Allahoe Akbar' (Allah is groot). In zijn huis werd daarnaast een zelfgemaakte IS-vlag aangetroffen.Riyad, die al vluchtend door agenten werd doodgeschoten nadat hij met zijn bijl op hen af was gekomen, lijkt er rekening mee te hebben gehouden dat hij gisteravond zou sterven. Dat zou blijken uit de afscheidsbrief aan zijn vader. Volgens het OM handelden de schietende agenten uit noodweer en deden zij dus niets verkeerd.GezinBij de aanval vielen gisteravond vijf gewonden, van wie er twee in zeer kritieke toestand verkeren. Vier slachtoffers maken deel uit van hetzelfde gezin uit Hongkong. Het zou gaan om een echtpaar van 62 en 58 jaar, hun dochter van 27 en haar vriend van 31. De twee mannen probeerden de aanvaller, die met een bijl en een mes op hen af kwam, af te weren. De zeventienjarige zoon van het gezin bleef ongedeerd. Een andere vrouw werd buiten het voertuig aangevallen, terwijl de jongen probeerde te vluchten.

Eerder in GrafingDuitsland wist tot nog toe te ontkomen aan een grote aanslag als die in Nice vorige week, maar het land staat prominent op de lijst van aanslagdoelen van terreurgroep Islamitische Staat.Op 10 mei viel er nog een dode (50) bij een steekpartij op een regionale trein in Grafing op zo'n 30 kilometer van München, eveneens in Beieren. Vier mannen raakten gewond. De 27-jarige dader, die 'Allah is groot!' riep, werd overmeesterd door de politie. Hij kampte met zowel psychische problemen als drugsproblemen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee