Bergerbos inspiratie begrafenisondernemers

Enthousiasme bij de Zuid-Koreanen voor de natuurbegraafplaats in Sint Odiliënberg.

Enthousiasme bij de Zuid-Koreanen voor de natuurbegraafplaats in Sint Odiliënberg.© Maartje van Berkel

Een delegatie van de Zuid-Koreaanse uitvaartbranche doet dezer dagen inspiratie op in Nederland en België. Een van de nieuwe mogelijkheden voor het eigen land is een natuurbegraafplaats, naar voorbeeld van Bergerbos.

Monique Parren

Zowat ieder plekje van de natuurbegraafplaats is in kaart gebracht door de veelvuldig fotograferende Zuid-Koreanen. Huub Kluijtmans heeft ze er dinsdag rondgeleid. Aanleiding voor het driedaagse werkbezoek is de grote interesse in de Europese uitvaartcultuur, zo weet de beheerder van Bergerbos.

Kluijtmans: „De uitvaartcultuur in Zuid-Korea is aan vernieuwing toe, zo heb ik begrepen. 80 procent van de mensen kiest er voor een crematie, de uitvaartondernemers willen hier ook andere mogelijkheden verkennen.”

Verstilde bezinningDe delegatie uit het Aziatische land bleek „erg onder de indruk”. Van de rust, de stilte en het concept van Bergerbos dat uitgaat van verstilde bezinning en rouw. „Op deze plek geef je een overledene als het ware terug aan de natuur. Dat sprak deze groep van 21 mensen van de South Korean Business Consulting Group zo aan. Net als het natuurlijke karakter van dit terrein, maar het is niet altijd makkelijk om het idee goed voor het voetlicht te brengen,” stelt de beheerder.

De Zuid-Koreaanse delegatieleden hebben zich zo’n tweeënhalf uur uitgebreid laten voorlichten over die etiquette op de natuurbegraafplaats.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee