Ongeschoolde boefjes in leger

© AD

Het leger zet de deur open voor jongeren zonder opleiding en met een strafblad. Normaal gesproken maken zij geen schijn van kans, maar defensie wil een kleine groep helpen op het rechte pad te komen.

AD

Het idee komt van de in maart opgestapte landmacht-generaal Mart de Kruif. Hij beschouwt het als zijn 'maatschappelijke plicht' om jeugdige delinquenten een kans te geven. Structuur en kameraadschap geven hen eigenwaarde. ,,Ik ben ervan overtuigd dat wij zeven van de tien jongeren beter afleveren aan de maatschappij'', zegt hij. ExperimentToen hij zijn plan in 2013 ontvouwde, was het nog een onrijp idee, daarna startte in stilte een experiment en nu zijn zeventien jongeren bij diverse onderdelen van de landmacht geplaatst. Vijftien zitten er nog in de opleiding, twee zijn geslaagd en werken nu als militair. Het gaat om jongeren uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere die veelal geen diploma hebben. Sommigen hebben een strafblad voor kleine vergrijpen. Dat ziet defensie door de vingers, zolang er geen zware misdaden op staan. Zeden- en geweldsmisdrijven en drugs- en drankproblemen zijn uit den boze, net als celstraffen. Risico'sEr kunnen jaarlijks dertig mensen meedoen. Het experiment loopt tot 2018. Dan bekijkt defensie of het project een succes is. De Kruif gelooft erin: ,,Elke jongere die thuiszit, kost Nederland 500.000 euro. Als ze een misstap hebben begaan, is het in ons rechtssysteem moeilijk om nog een kans te krijgen. Het leger kan jongeren vormen, zeker als je ze begeleidt.''

De Kruif krijgt steun van onderzoeker Peer van der Helm van het Expertisecentrum jeugdcriminaliteit van de Hogeschool Leiden. Hij juicht het toe dat het leger de deur openzet voor ongeschoolde boefjes die dreigen af te glijden. Amerikaans onderzoek liet volgens hem zien dat het goed werkt. ,,Het leger is daar een uitweg voor jongeren in arme wijken. Ze krijgen structuur, een betekenisvol bestaan, een sociale identiteit en perspectief.''Wel zijn er volgens Van der Helm risico's, vooral als het gaat om wie het leger in dienst neemt. ,,Jongens zonder gevoel of met weinig emoties, wil je geen oorlogswapen geven. Het gevaar op ongelukken binnen of buiten het leger is dan te groot.'' Jongeren met een licht verstandelijke beperking of jongeren die psychotisch zijn, kan defensie beter ook niet laten solliciteren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee