Donald Trump officieel kandidaat presidentschap VS

Donald Trump in Cleveland.

Donald Trump in Cleveland.© AD

Donald Trump is officieel gekozen tot genomineerde van de Republikeinse partij voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in november. Hij zal het opnemen tegen Democraat Hillary Clinton.

AD

De Republikeinse gedelegeerden hebben dinsdagavond (lokale tijd) een meerderheid van hun stemmen uitgebracht op Trump tijdens de partijconventie in Cleveland, Ohio. De kandidaat vierde zijn nominatie met zijn kinderen. 'Dit is surreëel', zei dochter Ivanka Trump.NominatieDat Trump namens de Republikeinen zou deelnemen aan de verkiezingen was al duidelijk. De vastgoedmagnaat kreeg tijdens de voorverkiezingen van zijn partij meer dan genoeg gedelegeerden achter zich om de nominatie binnen te slepen.Hoewel de nominatie van Trump niet als een verrassing kwam, stemden er alsnog Republikeinen op andere kandidaten die niet meer deelnemen aan de race naar het Witte Huis. Zo kreeg Ted Cruz 475 stemmen en John Kasich 120. Jeb Bush stond onderaan, hij moest het doen met 3 stemmen. Trump was overtuigend winnaar met 1725 stemmen.EenheidTegenstanders van Trump deden op de conventie nog een poging hem te dwarsbomen door te eisen dat gedelegeerden de vrijheid zouden krijgen om zelf te besluiten welke kandidaat ze wilden steunen. Dat plan liep uiteindelijk op niets uit.Om de eenheid binnen de partij te herstellen, koos Trump deze maand de christelijk-conservatieve Mike Pence als zijn kandidaat voor het vicepresidentschap. De 57-jarige gouverneur van Indiana werd op de conventie formeel aangewezen als 'running mate'.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee